H-Alter
V. Kastratović iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, Foto: M.K.V. Kastratović iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, Foto: M.K."Prvostupanjska oslobađajuća presuda objavljena danas kojom je Vojislav Šešelj oslobođen po svim točkama optužnice, poraz je pravde, novi je udarac za žrtve, za izgradnju suživota, te za trajni mir na prostorima jugoistočne Europe", komentirali su iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

"Ova će presuda dodatno zaoštriti odnose u regiji, razočarati žrtve i doprinijeti stvaranju atmosfere mržnje, nepovjerenja, netolerancije", istaknuli su iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

Iz Centra koji godinama radi sa žrtvama zločina, svjedočili su patnji članova obitelji žrtava Ovčare, Lovasa, Sotina, Berka, mjesta u Baranji, Hrvata protjeranih iz Vojvodine, Hrvata iz zapadne Slavonije. Nazočili su sudskim procesima, gdje se sudilo za ratne zločine počinjene, između ostalih, i od pripadnika četničkih jedinica, kojima je Vojislav Šešelj bio vojvoda, "uzor i objekt divljenja".

"Nazočili smo izvedenim materijalnim i personalnim dokazima, koji zorno svjedoče o razmjeru zločina i patnji žrtava, i bestijalnosti njihovih počinitelja. Doprinos pripadnika jedinice Leva Supodrica izvršenom zločinu na Ovčari, samo je jedan od zločina u kome su sudjelovali pripadnici jedinica pod vodstvom Vojislava Šešelja. Oslobađajućom presudom pravda za žrtve dovedena je do apsurda", komentirali su presudu iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

Unatoč činjenici što se radi o nepravomoćnoj presudi ova presuda "povrjeđuje žrtvu, a pravdu dovodi do apsurda", zaključuje se u priopćenju.

 

aem_copy61595.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Ključne riječi: haaški tribunal, vojislav šešelj
<
Vezane vijesti