H-Alter
Foto: screenshotFoto: screenshotTrinaestero izvođača i izvođačica drame CIJANKALIJ §218 o tome što misle o zabrani pobačaja i ugrozi ženskih prava.

Mlada radnica Hete, protagonistica drame CIJANKALIJ §218, je mrtva. Hete je podlegla posljedicama nestručno provedenog ilegalnog pobačaja. To je svršetak drame CIJANKALIJ §218. Ali nije svršetak Montažstrojevog projekta. U nastavku projekta Montažstroj će propitati vezu proleterske tragedije iz Weimara iz 1929. godine s Hrvatskom 2017. godine.

Objavom dodatnih sadržaja projekta Montažstroj povezuje prošlost s našom društvenom stvarnošću. Od danas su na stranici cijankalij.montazstroj.hr dostupne video izjave glumaca koji su sudjelovali u projektu. Trinaestero izvođača priključili su se projektu kao umjetnici, ali i kao građani koji smatraju da je pitanje pobačaja tema o kojoj moramo voditi dijalog, koliko god to ponekad bilo teško i naizgled nemoguće.

Video sadržaji su reakcija na raspravu o pobačaju u našoj svakodnevnici. Oni su ujedno i najava za javni događaj LJUBAV & EKONOMIJA, koji će se održati 11. lipnja u Kinu Tuškanac u Zagrebu. LJUBAV & EKONOMIJA je dokumentarni performans koji će vas povesti na povijesno putovanje od Weimarske Njemačke do Hrvatske danas.

Pogledajte video izjavu Nine Violić, a sve ostale izjave glumaca pronađite ovdje.

Ključne riječi: montažstroj, pobačaj, nina violić
<
Vezane vijesti