H-Alter
 U novom nastavku našega ljetnog vodiča po alternativnijim ljetnim zbivanjima u Europi pročitajte gdje se brani zemlja od kriminalne grabeži korporacija, gdje će se raspravljati o suverenitetu sustava prehrane, što ovoga ljeta rade antimilitaristi, kako možete sudjelovati u obrani ruske Varšavske, šume Khimki, i još ponešto.
angrypeasantposter_3.jpg angrypeasantposter_3.jpg

Treći Reclaim the Fields kamp održat će se od 21. do 30. rujna u Rumunjskoj u mjestu Rosia Montana gdje stanovnici već deset godina brane svoju zemlju od kriminalne grabeži korporacija i eksploatacije. Ovo se selo nalazi u planinama Apuseni koje su ugrožene zbog projekta rudnika zlata. Kampu je cilj razmjena vještina, iskustava i znanja, osnaživanje lokalnog pokreta i povezivanje drugih antikapitalističkih i antikolonijalnih pokreta. Organizatori obećavaju da će biti puno prilika za učenje o pristupu zemlji i suverenitetu hrane.

Nyeleni - Forum o suverenitetu hrane u Austriji 

U Kremsu u Austriji od 16. do 21. kolovoza održat će se Nyeleni forum za suverenitet sustava prehrane u Europi, za održivo obiteljsko poljodjelstvo i dostojanstvo proizvodnje vlastite, lokalne i kulturno prilagođene hrane. Osim stvaranja prostora za diskusije i dijeljenje iskustava oko glavnih tema hrane i poljoprivrede, biti će organizirano i više pratećih diskusija kao što su dan žena prvog dana foruma ili posebni programi za sudjelovanje mladih. Također s ciljem povezivanja s lokalnim farmerima jedan dan će biti posvećen radu na lokalnim farmama. 

nyeleni2011-final_logo.jpg nyeleni2011-final_logo.jpg
iarg_ad.jpg iarg_ad.jpg

Psihologija mesoždera, prava životinja u Rusiji, istraživanje o farmama krzna, borba za europsku direktivu o kozmetici, nazivi su samo malog dijela radionica kojima možete prisustvovati na međunarodnom okupljanju aktivista za prava životinja održat će se u selu Appelscha u blizini Amsterdama od 15. do 17. srpnja. Ovo godišnje okupljanje uključuje vikend ispunjen radionicama, diskusijama, filmovima i umrežavanjem. Cilj je promovirati i unaprijediti suradnju među aktivistima iz različitih država kako bi se izgradio jači globalni pokret za borbu protiv eksploatacije životinja. Participacija za sudjelovanje iznosi dvanaest eura, a isključivo vegansku hranu kuha mobilni kuharski kolektiv La Sabot.

Međunarodno antinuklearno okupljanje u Češkoj  
U prvom tjednu kolovoza u Češkim Budejovicama u blizini kontroverzne nuklearke Temelin održat će se manji antinuklearni kamp u dvorištu jednog od aktivista. Pozvani ste da se pridružite planiranju antinuklearne strategije, ali s obzirom na male kapacitete organizatori mole da dolazak najavite najkasnije do 20. srpnja.

Razmjena vještina na otvorenom u Škotskoj 
Coal Action iz Škotske poziva da im se od 26. do 29. kolovoza pridružite u ruralnom južnom Lanarkshireu na vikendu razmjene vještina i radionica o životu na otvorenom i metodama otpora. Od potrage za hranom iz šume, obrane zemlje i samoobrane, penjanja po drveću i kopanja tunela, dođite i naučite nove vještine, pozivaju organizatori. Sudjelovanje je otvoreno za ljude svih sposobnosti i iskustva, a organizator je kolektiv koji ima za cilj informirati ljude o opasnostima koje predstavlja ugljen, promicanje alternative, rad s onima koji su uključeni, i izravno izazivati nove eksploatacije ugljena od izvora do točke korištenja.

Festival gradnje Makvärket u Danskoj


5poster-copy.jpg 5poster-copy.jpg

Makvärket je ogromna, stara tvornica cigle koja se preuređuje u kulturni i okolišni kolektiv. Napravit će se autonomni prostori za kuhanje, radionice, cirkus i mnoge praktične eksperimente s održivošću i horizontalnom demokracijom. Cijeli će se srpanj graditi kompostni WC-i, mobilni solarni tuševi, učiti plesati, socijalizirati i izmjenjivati snove i ideje o budućnosti. Makvärket se nalazi u Knabstrupu, osamdeset kilometara od Kopenhagena, svačije su ruke dobrodošle, a smještaj i hrana osigurani.

War Starts Here u Švedskoj 

Od 22. do 29. srpnja u Lulei, sjeverna Švedska, održava se međunarodni akcijski kamp protiv vojnog vježbališta NEAT, najvećeg takvog vježbališta u Europi. Dan masovne akcije je 26. srpnja, a ostale dane održavat će se niz seminara o antimilitarizmu. "Kadgod i gdjegod se se za ratove vježba, moramo ih spriječiti. Ratovi počinju ovdje i zato ih moramo zaustavljati ovdje", poručuju organizatori. Predložena participacija za kamp je dvadeset eura, ali, ovisno o mogućnostima, za hranu i smještaj možete doprinijeti i s manje ili više novca.

Stop the Arms Fair u Engleskoj  

211029_119540448131878_6913661_n.jpg 211029_119540448131878_6913661_n.jpg

Ovoga rujna najveći će se svjetski sajam oružja DSEi još jednom održati u Londonu. Više od 1200 proizvođača oružja nudit će svoje smrtonosne alate više od 25 tisuća kupaca, među njima i delegacije iz represivnih režima koji krše ljudska prava. Prvi put britanska Vlada je pozvala i paravojne postrojbe. "Ovo je spona kapitalizma, rata i represije. Hoćemo li dopustiti da ovaj opsceni događaj prođe bez protuudara?", pita koalicija "Zaustavimo sajam oružja" i poziva sve građane svijeta da se pridružite danu akcije, 13. rujna u Londonu.

Ljetni kamp Slobodnog sveučilišta LUNI u Litvi
Neformalna komunalna inicijativa LUNI osnovana je s ciljem stvaranja alternative dominantnom modelu obrazovanja, a od 29. do 31. srpnja organiziraju ljetni kamp. Bit će to dva dana teorijskih i praktičnih aktivnosti, otvorene rasprave, filmskih projekcija i slično. Kamp će se održati u slikovitom području 65 kilometara od Vilniusa, u blizini jezera i organskog vrta. Skup se organizira na principu uradi sam pa su sudionici pozvani da se prijave s vlastitim radionicama i predavanjima.

Ekološki kamp Khimki 2011. u Rusiji 

oak-tree-picture-color-22.jpg oak-tree-picture-color-22.jpg

Khimki šuma, jedna od posljednjih zelenih zona koja je preostala u gusto naseljenoj i teško zagađenoj moskovskoj regiji, ruska je Varšavska, simbol borbe ruskog društva protiv korumpirane države.  Bitka oko izgradnje autoceste Moskva - St. Petersburg kroz šumu traje već više od tri godine i protivnici autoceste trpili su represiju i fizičko nasilje zbog svog angažmana, brutalno su napadani i aktivisti i novinari. Sada su ugrožene i druge šume u moskovskoj regiji, Solnechnogorsk i Klin, kroz koje se također planiraju autoceste s naplatom cestarine. Od 27. srpnja do 6. kolovoza kolektiv Autonomno djelovanje, članovi radikalnog ekološkog pokreta Čuvari duge, druge okolišne, anarhističke i antifašističke organizacije organiziraju novi kamp za obranu šume. Točno mjesto će biti objavljeno neposredno prije otvaranja kampa, s obzirom na tijek radova u šumi. Kamp će uključivati prosvjedne akcije i treninge.

Prvi dio Malog ljetnog vodiča za aktiviste i (avan)turiste 2011. pročitajte ovdje.

Podržite H-Alter!

Podržite H-alter donacijom Podržite H-alter donacijom
Ključne riječi: aktivizam, vodič za aktiviste
<
Vezane vijesti