H-Alter
M. Šalov, foto: ZbeletronM. Šalov, foto: ZbeletronOvog je petka u zagrebačkom Melinu održana dodjela nagrada za LezBijku godine u organizaciji udruge Zbeletron, a publika je svojim glasovima na vrh lezbijskog trona postavila Martinu Šalov i njezin projekt Ej, dečko. Na drugom mjestu nalazi se Karla Horvat Crnogaj i njezin projekt All things clitoris, a na trećem mjestu je Nastja Kljajić i njezin brend Šareni Artikal (aka nastin.artikal).

Počasnim lezbijkama godine proglašeni su Ivo Šegota i Mladen Kožić koji su ovog četvrtka ostvarili povijesnu pobjedu za LGBT+ zajednicu odlukom Upravnog suda koja im omogućuje da postanu udomitelji.

Lez of the Year (LOTY) dodjela nagrada održava se već osmu godinu zaredom, kako bi se odala počast svim osobama, inicijativama i kolektivima koji pridonose vidljivosti lezbijki, biseksualnih i trans žena i općenito poboljšavaju kalitetu života LGBT+ manjine u Hrvatskoj.

Publika je imala priliku glasati između devet nominiranih inicijativa, udruga i pojedinki, a prvo mjesto uvjerljivo je osvojila Šalov, koja je publici poručila da je "vrijeme da izađemo iz ormara i budemo ponosni na svoje identitete“. Šalov je zahvalila svim osobama koje su sudjelovale u projektu Ej, dečko te je pozvala one neodlučne da joj se jave sa svojim pričama.

Ivi Šegoti i Mladenu Kožiću počasnu nagradu za lezbijke godine uručila je dugogodišnja aktivistkinja Dina Jokanović, koja je tom prilikom poručila da se za svoje snove trebamo boriti bez obzira na sve prepreke na koje nailazimo u društvu, jer smo upravo mi ti koji stvaramo promjene i pišemo povijest.

Nagrade koje su dodjeljene izradila je umjetnica Matea Jurčević (Kila Slova), a za pobjednice je glasalo više od 350 osoba koje su prisustvovale događanju.

Podsjećamo kako su prošlih godina za svoj doprinos u društvu prepoznate: Le Zbor, Pol’ 9 kod Sabe i ZbeLeTron (2012.), Žen, Karla i Milka na Prideu i AUT inicijativa Filozofskog fakulteta (2013. godine), Marina Milković, Zemlja za nas i VoxFeminae (2014.), AUTovci, Nezzlezz i Libela (2015.), Espi Tomičić, Ana Brakus i Sandra Tolić (2016.), TusNua, Faktiv i Ana Opalić (2017.) te Dugine obitelji, Zrinka Bojanić i Strašne žene (2018.).

Čestitamo svim pobjednicama ovogodišnje dodjele nagrada i zahvaljujemo mnogobrojnoj publici koja se odazvala izborima te se radujemo svim budućim projektima i inicijativama koje će nam obojati 2020. godinu!

Ključne riječi: LGBT, lgbt prava
<
Vezane vijesti