H-Alter
hqdefault.jpgNasuprot sarajevskom Mir vama, u Hrvatskoj su još vrlo glasni oni koji kriče Rat nama.

Papa Jorge Maria Bergoglio sklapa ovih dana zabrinute ruke: "Treći svjetski rat je zapravo već počeo!" Očito, ima jakih razloga drhturiti nad neizvjesnom sudbinom stare dame Europe i ostatka svijeta. Ratna američko-ruska talambasanja na rubu pameti - navodno zbog Ukrajine i Sirije (sic)!? - pa divlji vjerski fundamentalizam, pa desničarski ekstremizam u Uniji, pa humanitarna/migrantska kriza biblijskih razmjera, pa drastičan atak neoliberalnog/korporacijskog kapitalizma na socijalno društvo… Apokalipsa now?

Ima Papa pravo: svijet sjedi na bačvi baruta. Sotona je ironično potpalio fitilj. Svevišnji čeka Godota ili je, eto, neodgovoran prema "malom čovjeku" kao što je i inače, baš sada, u nedoba uzeo godišnji odmor! Pustio je apostolskom mediju posredovati ljudima poruke i pouke opće naravi za koje ionako nikad nisu bili zreli. Pa sve tragičnije i tragičnije ponavljaju povijesni razred, padaju iz ključnog nastavnog predmeta: svijesti i savjesti.

E sad, tu je kvaka! U svijesti i savjesti, neizostavno pomiješanima s naivnom vjerom u nesavjesne na čelu kolone. Oni uglavnom nisu mesijanski poslanici, nego, u biti, psihopatske nakarade i inkvizitori mraka! Ateistički se psihijatri i "bogobojazan" kler nikad neće sporazumjeti o tome je li masovna pojava naive u kritičnim/prijelomnim trenucima zapravo notorna neukost, pače glupost, zlurado udahnuta još u blatnog Adama. Šestog dana stvaranja. Vještiji kipari zla umiju modelirati ljudsku naivnost, pače glupost, poput najfinije porculanske gline, a poslije se i nebo i zemlja dugo i predugo snebivaju kakvu je nakazu bio u stanju načiniti "genijalan umjetnik".

Staroj je dami Europi, izmjenom naraštaja i povijesnim zaboravom najgorega, valjda udarila u glavu 70-godišnja bezratna dokolica, pa se dade nagovoriti na sudjelovanje u neodgovornom ruskom ruletu koji bahati Ujak Sam želi igrati i na Starom kontinentu.

Staroj je dami Europi, izmjenom naraštaja i povijesnim zaboravom najgorega, valjda udarila u glavu 70-godišnja bezratna dokolica, pa se dade nagovoriti na sudjelovanje u neodgovornom ruskom ruletu koji bahati Ujak Sam želi igrati i na Starom kontinentu. Više mu nisu dovoljna sranja što ih je razasuo po Aziji, Bliskom istoku, Africi i po Latinskoj Americi, u što je tragično uvukao i "partnere", nego sada treba još gora sranja napraviti u Europi!? Nije stoga bez pameti Papino zdvajanje urbi et orbi: "Treći svjetski rat je zapravo već počeo!"

Pola godine prije pape Franje, to je već znao i kontroverzni doseljenik s one strane Velike bare don Damir Stojić, zadužen za studentski pastoral u Zagrebu. Valjda je primio povjerljivu obavijest iz središnjice SOA-e Kraljevstva nebeskog, pa se još lani, za ponoćke u šatri na Savskoj 66, našao pozvanim zapjenjeno homilijati i inače ratnički unovačenim "braniteljima" kako "Domovinski rat još nije gotov" i da se zna tko je na koga 1990-ih i tko na koga sada treba pucati. I ovi to (pre)ozbiljno shvatili. Prikazala televizija, prenoseći uživo s Markovog trga pokušaj državnog udara. Teški RVI trgaju i razbacuju kao čačkalice masivne, metalne sigurnosne ograde, guše policajca (sina svog RVI-suborca!) i urlaju s crkvenog dovratka: "Rat još nije gotov!"

Neka čuje općinstvo, Papa i apostolski nuncij mons. Alessandro D'Errico da hrvatski muž u dark-crnom neće zakasniti u Treći svjetski rat! Čoporativno će pohrliti za šefom "novog HDZ-a" (novog? - sic) Tomislavom Karamarkom i "nacionalno svjesnim" biskupima što su se pravodobno dohvatili retoričkih pušaka, toljaga i jasenovački dizajniranih kama. "Zovi, samo zovi…" - kucnuo je sudbonosni ratni čas! Već lete "za dom spremni sokolovi"!

"Hrvatska je ugrožena!" - upravo se uzvikao Karamarko, prenosi Jutarnji list, na mobilizacijskoj večeri među kanadskim Hrvatima u Torontu. "Domoljube nazivaju seljačinama i primitivcima, a 'neprijatelj' negira hrvatsku državu. Želimo biti slobodni u svojoj zemlji. Ovo vrijeme neodoljivo podsjeća na '90. godine. Opet isti (…) neprijatelj, u drugim uvjetima, pokušava isto, negirati hrvatsku državu. Molim vas da shvatite da je Hrvatska ugrožena. (…) Ne smije Hrvata 2050. biti 3,2 milijuna, mora nas biti bar 5,5 milijuna. I to je naša politika."

Zato Domovinski rat "još nije gotov". A tko brani Karamarku da bude "slobodan u svojoj zemlji" kad mu nitko nije osporio ni slobodu u našoj zemlji!? Nitko mu nije uskratio da, osobno, smatra domoljubima one kojih se građani groze/boje, jer im teroristički podmeću plinske boce pod prozore, remete javni red i mir, ne poštuju zakone, prijete ratom i tuku policajce. Velik dio javnosti ne prihvaća Karamarkovu definiciju domoljublja - kojom brani neobranjivo: veteransko politikantsko nasilje na ulici, ultimatume i ucjenjivanje vladajućih - te opravdano drži to "domoljublje" barbarstvom i primitivizmom.kakav ne doliči demokratskoj zemlji. Seljake ne treba vrijeđati uličnim "domoljubljem" tipa "rat nije gotov".

Tomislav Karamarko, Foto: YouTube Tomislav Karamarko, Foto: YouTube

Luzerski desni ekstremizam gubi strpljenje, jer ni u četvrt stoljeća "Neovisne i Suverene" još nije prepravljen u nacionalno junaštvo pobjednika u Drugom svjetskom ratu niti će ikad biti, jer povijesne su činjenice tvrđe od dijamanta. Epidemijsku nervozu raspaljuje i to, što Karamarko još nije postao premijer, pa ne može provesti masovnu lustraciju (i samoga sebe?), odnosno, što katolibani ne uspijevaju dokrajčiti - iako već ozbiljno načet - sekularizam u Bijednoj Našoj. Usto, tko je vidio hrvatsku državu, mrmlja nabrušena desnica, u kojoj nekoliko tisuća fanova duginih boja posred Zagreba i šp najžešćem zvizdanu paradira parolom: "Antifašizam nema alternativu"!? Ili da se krivnja za poljudsku sramotu svastikom svaljuje na HNS i samog Davora Šukera!? I ta je "zlatna kopačka" bivših "vatrenih" istinski "domoljub": ništa ne može izbrisati njegov "slavni" posjet grobu ustaškog ratnog zločinca Ante Pavelića u Madrid!

Ako i u Bijednoj Našoj Drugi domovinski rat ili Nastavak prvog (nedajbože i građanskog, kako se čita iz haaških dokumenata!) uistinu prijeđe s riječi na djela, preživjeli će potomci i fanovi luzera iz 1945. biti u prilici objasniti potomcima i fanovima pobjednika iz 1945. zašto su prouzročili toliko zlo i patnje svojim sugrađanima. Kako su prosijali Hrvate "od stoljeća sedmog", koji jedini ispravno "vole Hrvatsku"? Zašto su nasiljem diktirali drugima kako "treba voljeti domovinu", pa samovoljno lustrirali neposlušne sunarodnjake "od stoljeća osmog, desetog…" i "humano" preseljavali/etnički čistili manjine? Ironijom povijesti, patnja, zlo i destrukcija su "dopuštena" ljudska djelatnost, ali, srećom, imaju ograničen rok trajanja. I, poslije treba podnijeti račun.

Tomislavu Karamarku i njegovima u "novom HDZ-u", odnosno buljuku klijentelističkih partnera, također će, čim dođe vrijeme, a doći će, biti ispostavljen račun.

Tomislavu Karamarku i njegovima u "novom HDZ-u", odnosno buljuku klijentelističkih partnera, također će, čim dođe vrijeme, a doći će, biti ispostavljen račun. Osobito za huškačko "smirivanje" svjetonazorskih, političkih, ideoloških i inih strasti, "dijalog" s oponentima, pa i za to što "nisu stajali" iza vukovarskih stožeraša, savskih šatoraša, plinskih boca, Markovog trga… Ima tih "zasluga" za nabrajati do sutra. No, dobro je da postoji računalo, koje će lijepo sve "zasluge" zbrojiti svakom na bojnom polju ponaosob, poredati ih po važnosti i na tom podmetku isporučiti - račun. Nema šanse da će netko biti preskočen ili zakinut.

Već je sada evidentno da Karamarko, u nezadrživoj želji dokopati se Banskih dvora, ne bira sredstva u raspaljivanju psihoze ratnog stanja. Ma što koštalo, koštalo! Građane će to ionako platiti, kao i uvijek. No, otkud mu sumanuta ideja da je Hrvatska ugrožena kad nije. Ničim i ni od koga, osim neoliberalnom agresijom korporativnog kapitalizma i međustranačkim idiotarijama. Šef "novog HDZ-a" se nesmotreno okomio na samo dvije "ugroze": vlast SDP-ove koalicije i "neprijateljske" Srbe! I jedna i druga "ugroza" su totalna izmišljotina, opasno smišljena za jačanje razdora u zemlji. Fitilj za najgore sikobe.

Te bezumne mantre, kojima katolički kler napadno drži svijeću, s užitkom piju tek zadrti nacionalni ekstremisti. Ostalima se gadi ono što ide uslast noćobdijama koji globalno blate RH crtajući svastike u inat HNS-u i Davoru Šukeru, dernjaju se "Za dom, spremni" po stadionima, postavljaju plinske boce po Savskoj cesti u Zagrebu, guraju prste u oči i guše mladog policajca na Markovom trgu te bez motike uredno inkasiraju 25.000 mjesečnih kuna poreznih obveznika. Karamarko i 20. godina nakon rata, nedolično ozbiljnom političaru u zrelim godinama, reži na susjednu državu, Srbiju. Otvoreno je imenuje - neprijateljem! Po čemu je Srbija danas neprijatelj Hrvatskoj!? Ni po čemu. Čista je idiotarija danas vitlati ratnom sjekirom iz Zagreba. Makar i kao autsajder, promatrač službene vanjske politike u interesu zemlje, dobrosusjedstva, mira na Balkanu i sigurnosti u Europi!

U Srbiji obitava znatna hrvatska nacionalna manjina, pa ni njoj nije do toga da im Karamarkova neprijateljska retorika zagorčava život.

Hrvatska jedino sa Srbijom ostvaruje trgovinski suficit u ovom dijelu svijeta, a čak ni njezina sadašnja vlast (četničkog pedigrea) ničim ne dovodi u pitanje državni suverenitet RH. U Srbiji obitava znatna hrvatska nacionalna manjina, pa ni njoj nije do toga da im Karamarkova neprijateljska retorika zagorčava život. Je li pri sebi kada drami o "opet istom neprijatelju u drugim uvjetima", pa ga to "podsjeća na '90. godinu"!? Što on zna o '90. i nekoliko sljedećih žilavih ratnih godina kad ih je proveo u kancelarijskoj udobnosti, a ne na bojišnici ili u zbjegu. Niti je bio u Vukovaru, Osijeku, Sisku, Karlovcu… 1990./91. kada su "domoljubi" trotilom dizali u zrak kafiće, prodavaonice, pa i obiteljske kuće svojih srpskih sugrađana. Odvodili ih na "ladanjska mjesta" tipa Pakračke Poljane, Marinog Sela, Lore, Kerestinca… Ili im uzijem presudili na licu mjesta, kao obitelji Mihajla Zeca.

A rat još nije ili je tek počeo. Dvadeset i kusur godina poslije, isti "domoljubi" u dark-crnom čekićaju ćirilicu na državnim zgradama. A, vidi vraga, otkad se "novi HDZ" na jedvite jade dokopao vlasti u Vukovaru, a stožeraši se unosno/udobno porazmjestili u njoj, ćirilica više - nije problem! Ali Srbi su ostali problem i Karamarku i desnim ekstremistima, pa su u zbirci svojih nebuloza obnovili zahtjev da vlast izradi "registar agresora" na RH. Pušteno je u optjecaj novo sredstvo za izluđivanje nacije, zgodno kaže kolumnistica Jutarnjeg lista Jelena Lovrić. A sredstvo prepoznatljivo vonja po scenariju zla iz Karamarko-Tomašić labosa. Zadrta konzervativka Ruža Tomašić, europarlamentarka s liste "novog HDZ-a", prijeti preostaloj trećini Srba "čišćenjem dvorišta", protjerivanjem u Srbiju. Čisto europarlamentarno, kao što i EU čisto "humano i demokratski" diže Kineski zid protiv useljeničke sirotinje, čijem je jadu itekako kumovala!

"Politike koje na mržnji prema drugima zbijaju svoje jato mogu imati uspjeha", piše Jelena Lovrić. "Ponekad se čini da su ratotvorci politički uspješniji od peacemakera. Ali onaj tko Hrvatskoj ponudi suradnju i mir u punini razlika, etničkih, vjerskih, ideoloških, političkih i tako dalje, i tako dalje, pokazat će odgovornost prema naciji i državi. (…) Nasuprot sarajevskom 'Mir s vama' , u Hrvatskoj su još vrlo glasni oni koji kriče 'Rat nama'!"

<
Vezane vijesti