H-Alter
Foto: S. Rhodes, FlickrFoto: S. Rhodes, FlickrČlanice Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka – Sandra Benčić iz platforme Možemo! i Rada Borić iz Nove ljevice, jučer su ispred Sabora dale podršku kampanji Platforme za reproduktivnu pravdu “10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava”.

Sandra Benčić rekla je da neće dozvoliti da se ženama koje žele prekinuti trudnoću nameće obveza savjetovanja "kao da su smanjenih intelektualnih sposobnosti“, te da će se protiv toga boriti i u Saboru i na ulici, Petra Karmelić iz Platforme istaknula je zahtjeve za legalnim, besplatnim i dostupnim pobačajem, mogućnošću medikamentoznog pobačaja i osiguranjem da svaka žena ima ginekologa ili ginekologinju, dok je Rada Borić naglasila da je ključni problem dostupnosti pobačaja priziv savjesti, te da savjetovanja ne bi promijenila odluku žena, ali bi produžila njihove traume i negativno utjecala na mentalno zdravlje.

Benčić je naglasila da žene u ovom sazivu Sabora imaju saveznice koje će se boriti da novi zakon o pobačaju ne bude gori od onog koji je na snazi još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Napomenula je da će se zalagati za to da žene imaju pristup savjetima i informacijama, ali i da neće dozvoliti da se ženama koje žele prekinuti trudnoću nametne obveza savjetovanja kao da su smanjenih intelektualnih sposobnosti. "Zajedno sa ženama u Saboru, ali ako bude trebalo i na ulici, borit ćemo se za to da se takve stvari ne dogode i da se najave Vilija Beroša, ali i njegovih pomagača iz HDZ-a i nekih drugih stranaka u parlamentu, ne obistine“, zaključila je Benčić.

Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivnu pravdu izjavila je kako su kampanju pokrenule na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama kako bi ukazale na činjenicu da je stanje s reproduktivnim pravima u Hrvatskoj – nedostatak ginekoloških timova i ambulanti, odbijanje zdravstvenih usluga na koje žene imaju pravo i ponižavajući postupci u bolnicama – reproduktivno nasilje, odnosno nasilje koje država vrši nad ženama. Istaknula je da je prosječna cijena pobačaja 2.500 kuna, što tu zdravstvenu uslugu čini klasnom privilegijom onih žena koje si je mogu priuštiti, a ne pravom svake pacijentice na zdravstvenu skrb. "Zato zahtijevamo da pobačaj ostane legalan, ali i da postane besplatan, kao i dostupan u smislu ukidanja priziva savjesti, da se osigura mogućnost medikamentoznog pobačaja, da svaka žena ima primarnog ginekologa ili ginekologinju te da su ambulante prilagođene osobama s invaliditetom“, zaključila je.

Rada Borić je kao ključni problem navela institut priziva savjesti, te je istaknula da u Hrvatskoj priziv savjesti koristi čak 60 posto ginekologinja i ginekologa, dok je u susjednoj Sloveniji brojka tek 3 posto. Ministru Berošu zamjera što je u intervjuu za jedan portal unaprijed implicirao kako će novi zakon o pobačaju izgledati, bez da je o njemu provedena prava javna rasprava. Podsjetila je i da postoje čitavi gradovi u kojima žene ne mogu dobiti zdravstvenu uslugu koju traže, a koja je vezana uz njihovo reproduktivno zdravlje. 
Ključne riječi: pobačaj, Možemo!
<
Vezane vijesti