H-Alter
D. HorvatićD. HorvatićJedanaesti Međunarodni fotografski festival Organ Vida – Neodlučne slike pored glavne izložbe donosi i dvije samostalne izložbe mladih umjetnik/ca: Denija Horvatića SKEN u Galeriji Miroslav Kraljević i Katarine Juričić Narančasto&Plavo u Galeriji Karas.

Jedanaesti Međunarodni fotografski festival Organ Vida – Neodlučne slike održat će se od 2. rujna do 4. listopada u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti gdje će biti postavljena glavna izložba na kojoj sudjeluje deset međunarodnih umjetnik/ca: Liza Ambrossio, Martha Frieda Friedel, Marko Gutić Mižimakov, Zhao Qian, Oskar Schmidt, Samar Al Summary, Indrė Urbonaitė, Emilio Vavarella, Shelli Weiler i Alba Zari te tri samostalne izložbe umjetnik/ca Meriem Bennani Misija tinejdžer/ke, Filipa Custica crno-bijelo i Victorie Sin Narativne refleksije o gledanju. Pored glavne izložbe, održat će se dvije samostalne izložbe mladih umjetnik/ca: Denija Horvatića SKEN u Galeriji Miroslav Kraljević i Katarine Juričić Narančasto&Plavo u Galeriji Karas. Kustosi/ce 11. Organa Vida su: Barbara Gregov, Lovro Japundžić, Klara Petrović, Luja Šimunović i Lea Vene.

Deni Horvatić: SKEN – privatnost u vrijeme samoizolacije

Deni Horvatić, povjesničar umjetnosti i dugogodišnji suradnik u umjetničkom Studiu Silvija Vujičića čija umjetnička praksa združuje fotografiju i video, prošlogodišnji je dobitnik nagrade Marina Viculin, priznanja za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije, koju je utemeljila fotografska udruga Organ Vida. Pobjednička, ujedno i prva samostalna izložba mladog autora – SKEN – otvorit će se 3. rujna u 20 sati u Galeriji Miroslav Kraljević (Šubićeva 29, Zagreb). Kustos izložbe je Lovro Japundžić. Horvatić predstavlja seriju od dvanaest radova velikih dimenzija koji se bave konceptom privatnosti u vrijeme samoizolacije uslijed pandemije uzrokovane virusom COVID-19. Dom, izgledom smješten negdje između filmskog seta i black box kazališta, postaje glavna arena događanja, mjesto insceniranog života koji se donedavno odvijao napolju. Privid normalnosti omogućava ekran koji svakim danom otključava sve više funkcija: sastanci i seks partiji odvijaju se preko video aplikacije Zoom, socijalizacija putem Chatroulettea, rave zabave su nedjeljom u 6 ujutro na redovitim Club Quarantine partijima. Iako je virus učvrstio suživot s ekranom, koji je time postao jedino mjesto značajnijeg kontakta, jednako je tako utjecao i na redefiniranje koncepta privatnosti. Naime, u brojnim zemljama počelo je podupiranje sofisticiranih tehnologija koje provode masovni kućni nadzor pod izlikom borbe protiv virusa, a među njima se nalazi i eksperimentalni program Vlade Republike Hrvatske – SKEN.

Katarina Juričić: Narančasto&Plavo – fotografija kao imaginarni aspekt stvarnosti

Zagrebačka fotografkinja Katarina Juričić predstavit će se izložbom Narančasto&Plavo kustosice Lee Vene koja će se otvoriti 3. rujna u 18 sati u Galeriji Karas (Ul. kralja Zvonimira 58, Zagreb). Serija fotografija u konačnici formira prostornu instalaciju te je studija svjetla, forme i boje – elementarnih čestica od kojih se sastoji svaka fotografija. Uzimajući kao referencu ikonične slike izlaska i zalaska sunca, autorica figurativne motive dekonstruira do razine apstrakcije te s fokusom na narančasto i plavo svjetlo rekreira čitav spektar sunčeve svjetlosti čime evocira osjećaj bivanja na suncu i natapanja u njegovoj toplini i boji. Katarina Juričić završila je studij fotografije na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji (KABK) u Den Haagu, gdje i živi. Svoju umjetničku praksu temelji na istraživanju fizikalnosti medija fotografije bilježeći imaginarne, fotografijom često nezabilježive aspekte stvarnosti poput sjećanja, emocija, vizija i halucinacija.

Ključne riječi: fotografija
<
Vezane vijesti