H-Alter
Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcijaZelena akcija je u sklopu projekta "Zeleni prolaz" educirala učenike_ice dvije osnovne škole o održivom življenju i biciklizmu te zajedno s njima i partnerima Graffiti na gradele i Sindikat biciklista umjetnički uredila prolaz koji povezuje dvije škole na Maksimiru i instalirala kanalić koji pomaže biciklistima u guranju bicikala po stepenicama.

Zelena akcija, Graffiti na gradele i Sindikat biciklista zajedno su organizirali projekt "Zeleni prolaz - aktivni mladi u oblikovanju održivog grada" zajedno s dvije osnovne škole na Maksimiru - OŠ A. G. Matoš i OŠ Dobriše Cesarića. Cilj projekta je bio učenicima_ama škola približiti ideje održivog života u gradu i biciklizma, ali i brige za zajednicu i urbanu okolinu. Zbog toga se učenike potaknulo na akciju umjetničkog oslikvanja pothodnika na Branimirovoj ulici, ispod željezničke stanice Maksimir, koji je između dvije škole i na taj način ih povezuje.

Umjetničkim uređenjem s učenicima_ama, njihovim profesoricama i aktivistima_kinjama Zelene akcije te uz podršku grafitera Mane Mei i Chez, pokazalo se učenicima da se sterilna urbana okolina itekako može oživiti umjetničkim radom te da to koristi cijeloj zajednici, čemu su posvjedočila ozarena lica mnogih prolaznici u pothodniku.

Uz umjetničko uređivanje prolaza na stepenice u prolazu instalirale su se kanaliće koje biciklistima omogućavaju da bicikle guraju po stepenicima, umjesto da ih nose. Sam pothodnik koji povezuje dva kvarta ima veliku frekventnost biciklista, među kojima ima djece te starijih i ova intervencija će im olakšati kretanje kroz pothodnik te potaknuti ih na još češće korištenje bicikla.

Ova akcija u sklopu projekta kulminacija je ideje za radom sa zajednicima u Gradu Zagrebu koju je inicirala, osmislila i izvela Aktivistička grupe Zelene akcije.

Ključne riječi: zelena akcija, djeca, street art
<
Vezane vijesti