H-Alter
Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtscJedno posve drugačije igralište - klackalice postavljene s obje strane rešetkaste čelične ograde koja razdvaja Sjedinjene Države i Meksiko. Djeca s jedne i druge strane dobila su priliku zajednički se igrati, a umjetnici poručuju kako ovime žele ukazati i na to da akcije koje se događaju na jednoj strani imaju izravnu posljedicu na drugoj. Klackalice su postavljene na dijelu zida kod New Mexica, grada u kojem je ove godine policija u detenciju stavljala migrante, a privatna grupacija izgradila vlastiti pogranični zid skupljajući novac kroz crowdfunding kampanju.

Kako donosi CNN, želja umjetnika bila je preispitati postojanje zida i njegovu izgradnju, troškove, utjecaje i značenje. Djeca s jedne i druge strane s radošću su prihvatila ovaj projekt i uživala u zajedničkoj igri.

Podsjetimo, Američki Vrhovni sud SAD-a u petak je administraciji predsjednika Donalda Trumpa omogućio da 2,5 milijardi dolara novca koji je Kongres odobrio za Pentagon preusmjeri za izgradnju zida duž američko-meksičke granice, iako su kongresnici odbili osigurati financiranje njegove izgradnje.

Sud u kojem konzervativci imaju većinu, s 5 naprema 4 glasa blokirao je u cijelosti presudu saveznog suca u Kaliforniji, kojom se republikanskom predsjedniku zabranjuje da troši novac jer Kongres nije izričito odobrio sredstva za projekt izgradnje zida.

Prije tjedan dana četrdeset je poznatih pisaca i spisateljica migrantskog/izbjegličkog porijekla, uključujući Ocean Vuong, Ilyu Kaminsky, Rezu Aslana i Viet Thanh Nguyena potpisalo pismo kojim su Kongres pozvali da se pozabavi brutalnim i nehumanim postupanjem s migrantima na američko-meksičkoj granici.

Ključne riječi: SAD, solidarnost, djeca, meksiko, migracije, granice, igra
<
Vezane vijesti