H-Alter
Foto: Kenneth Catania, National Science Foundation / Wikipedia<br>Foto: Kenneth Catania, National Science Foundation / Wikipedia
Tragikomična afera Janaf označila je početak nove sezone ovog omiljenog sporta.

Nakon vrag će znati kojeg već lovostaja po redu - hajde, da baš ne pretjeramo, u četvrt stoljeća tzv. Samostalne, Neovisne i Suverene - tragikomična je afera Janaf koncem rujna označila još jedan početak lova na krtice. Našlo se na broju elitno lovačko društvo u prepoznatljivo skupim odorama po mjeri, časkaju nakon okrjepe u klubu plemenitom kapljicom i prigodnim kanapeima s pladnjeva oku ugodnih, atributima obdarenih dama iz susjedstva, ponosno se prse sjajnim karabinima izrezbarenih kundaka spremni na prvi zvuk lovnikovog roga jurnuti u "bespuća zviždačke zbiljnosti" ustrijeliti trofejnu krticu. Njihovi lovački goniči i tragači najistančanijeg njuha, psi sv. Huberta u najboljoj snazi napinju i trgaju povodce, laju i reže eksplozivno nabrijani sunuti na plijen što ga još nitko nije ni vidio niti čuo, ali pouzdano znâ da je tu negdje. Vrag mu dušu odnio, mora biti tu među nama.

Krtičnjaci se svako malo, izazovno izvaljuju među samim lovcima, među bijesnim goničima i tragačima najistančanijeg njuha, a trofejnu krticu iz hrvatskih "bespuća zviždačke zbiljnosti" još se baš nikomu nije posrećilo ustrijeliti. Dobro - hajde, da baš ne pretjeramo - jest ustrijeljena jedna, a 17. listopada bit će točno 22 godine otkako je Jutarnji list to ekskluzivno objavio šlagerom preko cijele prve stranice: "Ankica Tuđman 24. ožujka Korupcija i lopovluk ugrađeni su u same temelje tzv. Samoszalne, Neovisne i Suverene. Na opće zgražanje javnosti i EU u neki dan obznanjenom izvješćuoročila je 210.000 DEM". Krtica se zvala Ankica Lepej, tzv. mala/obična službenica Zagrebačke banke koja će - zbog građanske savjesti i javnog interesa, stavljajući na panj i glave cijele svoje obitelji, što ih je uistinu skupo stajalo - odati svekolikim žiteljima Bijedne Naše kako tzv. prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici 210.000 DEM (Deutsche Mark, njemačkih maraka) i 15.000 dolara. Nitko nije pitao: "Otkud pare, predsjedniče!?" Ali jest svatko pitao: "Tko je ta hrabra krtica!?" A kojekakvi uvlakački špicli na pozicijama ili izvan njih: "Tko je ta veleizdajnička krtica!?"

Neviđena se potom uzvitlala represivno-politička prašina; otvorena je prva ozbiljna i mimo lovačkih pravila, velika sezona lova na krtice i da ne bi kolateralno postradali tko zna koji sve nedužni najprije u Zagrebačkoj banci, službenica Lepej se sama prijavila. I gadno nastradala, pa se taj ishod prvog velikog lova na krtice ne treba računati. Kakav je to lov, gdje će krtice same, uzdignutih ruku na predaju, s bijelim zastavama... izlaziti pred pse sv. Huberta i lovačke cijevi eda bi e lov prometnuo u streljanu s glinenim golubovima? Poslije ekskluzive, bombe kritičnog 17. listopada 1998. u Jutarnjem listu više u hrvatskim "bespućima zviždačke zbiljnosti" više nije ni šaptom niti hitcem oka sokolova pala nijedna trofejna krtica. I zašto bi u aktualnoj sezoni lova na krtice baš sada popadala ta umilna podzemna stvorenjca što ratarima/povrtlarima izazivaju glavobolje. Krtice su nakon Ankice Lepej jamačno došle pameti. Sudeći po stanju zdravlja Bijedne Naše, korupcijskih metastaza i na najvišim državnim razinama,  došle bi i da nije bilo skandala zbog zatajenog Tuđmanovog novca za koji nikad poslije neće biti vjerodostojno objašnjeno otkud mu. Netom po izbijanju skandala, Tuđmanov će se prijatelj, sukreator prvog Ustava RH i bivši predsjednik Ustavnog suda RH Smiljko Sokol debelo osramotititi tvrdnjom kako "novac nije imovina", pa... Da ti pamet stane: nije imovina, pa ga ne treba navoditi u imovinskoj kartici!? Sic transit.

Mora da su se krtice u Bijednoj Našoj jako razmnožile - unatoč navodno jako ozbiljnim lovnim sezonama, sic transit - pa masovno tamane slasno korijenje "najatraktivnijih" korupcijskih afera, političkih i inih skandala. Tko to dojavljuje medijima čak i strogo pov. državne tajne, otkriva svakojakim tatovima da su pod istragom USKOK-a i DORH-a, da ih se prisluškuje, da će toga i toga dana biti uhićeni, tko šalje kompromitirajuće fotografije političara medijima, zašto se ne može spriječiti curenje tajnih podataka iz državnih institucija svih vrsti...? Neuhvatljive krtice? Tragično nesposobni lovci na krtice? Truli sustav koji curi na sve strane sam od sebe? Vrag će znati. Razglagoljali se sada glavni što su, kažu, "preuzeli odgovornost" - možda ne baš svjesno krivci za stanje na samom rubu ugroze državne sigurnosti - premijer Andrej Plrnković, predsjednik RH Zoran Milanović, policijski ministar i vladin potpredsjednik Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, bilo je čuti i bivšeg SDP-ovog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, oglasili su se ugledni odvjetnik Anto Nobilo i politički analitičar Žarko Puhovski...

Lovaca na krtice i kibica kao u priči, a ishod će jamačno opet biti alkarski negativan - "uništa". Korupcija i lopovluk ugrađeni su u same temelje Mudar pûk će reći da riba uvijek smrdi od glave, a bolji poznavatelji krtica pak da one ne bi imale što tražiti pod zemljom i nekima zadavati glavobolje kad tamo ne bi bilo crva i korijenja za hraniti se i naslađivatitzv. Samoszalne, Neovisne i Suverene. Na opće zgražanje javnosti i Unije u neki dan obznanjenom izvješću. Mudar pûk će reći da riba uvijek smrdi od glave, a bolji poznavatelji krtica pak da one ne bi imale što tražiti pod zemljom i nekima zadavati glavobolje kad tamo ne bi bilo crva i korijenja za hraniti se i naslađivati. Pa, ako mogu oni gore u se, na se i poda se, zašto oni dolje ne bi za svoj gušt - udarili brigu na veselje. Lopovluk i tatove u medije, a onda neka općinstvo pita vrtlare zašto im povrtnjakom izbijaju krtičnjaci. Sve jedan za drugim.

I onda se jedan samodopadan novopečeni saborski zastupnik medijski čudi neizlječivim koruptivnim metastazama u društvu kao pura dreku i otkriva toplu vodu: "Imamo opetovano probijanje istraga. Žalosno je što sve curi u medije. Rupe u DORH-u se moraju začepiti i to je ono što je najvažnije". Znâ on, je li, gdje je krtičje leglo, a nitko živ na svijetu nema pojma zašto smjesta ne pobrza dojaviti - to je i građanska dužnost, nije pišanje uz vjetar - lovačkoj armadi što s psima sv. Huberta bjesomučno juriša "bespućem zviždačke zbiljnosti" u jasnoj nakani zatrti jednom za svagda upravo to krtičje leglo s onom krticom kapitalkom. Možda hoće nakon što se preumorna lovačka armada za novoga lovostaja ipak uhvati izrade obećanog zakona o "zviždačima", gdje će se ispod potjerničkog verzala - Wanted, Dead or Alive (Coins Gold Reward) - kočiti i pristojna svotica u najkrupnijim domaćim apoenima. Strani ovdje nisu službeno sredstvo plaćanja, pa ni nagrađivanja tzv. savjesnoga građanina.

"Ćoriću (Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i energetike, umiješan u aferu Janaf kao gost zazornog kluba uhićenog bivšeg direktora Dragana Kovačevića, op. a.) bi bolje bilo da si kupi i pripremi toplu pidžamu", tvrdi prepotentan novopečeni abonent na visoku saborsku apanažu, "a ne da se bahati i prijeti novinarima i govori im što ih treba zanimati i što javnost treba znati. Ako krakovi afere Vjetroelektrane (također je krtica odradila svoj posao i krimi-istraživanje državne tajnice Josipe Rimac & comp. je naprasno probijeno, op. a.) vode do njegovog ministarstva, a i ovdje također (afera Janaf, op. a.), ja bih na njegovom mjestu razmišljao o drugim stvarima." Premijer Plenković - koji je zbog curenja informacija o tajnim krimi-istragama (krtica), demencije u imovinskim karticama, sumnji i pritiska javnosti "bezbolno" amputirao 80 posto ministara prvog saziva svoje vlade - sada na početku nove sezone lova na krtice dere istu ovcu.

"Ozbiljnije curenje informacija je bilo u aferi SMS (subverzija ekstremne tzv. desnice na vladu/premijera, slučaj Varga & comp., op. a.) i u slučaju Josipe Rimac od curenja informacija u aferi Janaf", kazao je premijer za posjeta riječkom brodogradilištu 3. maju. "Ovdje je to bilo jako dobro organizirano od strane policije, odnosno USKOK-a i DORH-a." Je li? To će se pokazati sljedećih tjedana/mjeseci, a budući da o krtici/ama nitko sa sljemena vlasti nema pojma ili namjerno šuti i mulja - sezona lova će garant završiti kao i sve dosadašnje. Jalovo i nečasno. Zahvaljujući baš krticama i "dobroj organiziranosti" policije, USKOK-a i DORH-a, tzv. su pravnoj državi znali pred nosom pobjeći par sati prije uhićenja kapitalci tipa Branimira Glavaša, Ive Sanadera, Miroslava Kutle, Zdravka Mamića, Josipa Gucića, etc., pa i sâm umirovljeni general Ante Gotovina. Ispada kako su krtice u Bijednoj Našoj desetljećima i najučinkovitiji saboteri tzv. antikorupcijske borbe u koju se redom zaklinju svi državni lideri.

Bilo je  svojedobno smiješno predizborno obećanje Stjepana Mesića da će kao  predsjednik RH "vratiti u zemlju pokradenih i iznesenih u Zahvaljujući baš krticama i "dobroj organiziranosti" policije, USKOK-a i DORH-a, tzv. su pravnoj državi znali pred nosom pobjeći par sati prije uhićenja kapitalci tipa Branimira Glavaša, Ive Sanadera, Miroslava Kutle, Zdravka Mamića, Josipa Gucića, etc., pa i sâm umirovljeni general Ante Gotovinaporezne oaze u inozemstvu cca 10 milijardâ kuna" što, naravno, ni u dva mandata na Pantovčaku nije ni pokušao učiniti. Ni lipe nije vratio. Ali lijepo se čulo i neki su to birači popušili, da bi ga kasnije opravdavali, je li, mentalitetom - vicmahera. No, krtice ga nisu ostavile na miru, pa su se mediji raspisali o navodnim Mesićevim aferama Patria, Cementara, obiteljski stanovi (za koje su mu "prijatelji posudili novac"), aferi Kćerka... Majku mu, kune pak tzv. mali/običan čovo na izdisaju u žrvnju dnevnog preživljavanja, zašto se političari zajebavaju lovom na krtice koje nisu kadri ili jednostavno niti ne žele uloviti, a ne bave se progonom korupcije koji daje rezultat. Nisu bitne kritice, nego ono što one iz podzemne nevidjelice izbace na svjetlo dana. Obično se pokaže da je to bitno, toksično impregnirano spregom kriminala i političke moći što državu vodi u vražju mater. Pa i razvikana sezona lova na krtice sliči performansu Juvenalove reske ironije panem et circenses, s goničima/tragačima sv. Huberta i lovnim provijantom?

"Naravno da nije dobro curenje informacija i proboj policijskih mjera, ali rade se izvidi iz DORH-a u koordinaciji s policijom radi otkrivanja razloga i koji su usmjereni na pucanje tih mjera", ustvrdio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon svečanosti u povodu Dana policije. "Taj najvažniji dio posla kad se radi o kriminalističko istraživanju dovršen je na način da su podnesene odgovarajuće kaznene prijave. Na tome rade DORH i policija i siguran sam da će nas obavijestiti kada budu imali neke rezultate." Predsjednik RH Zoran Milanović izravno je osumnjičio DORH kao središnje krtičje leglo iz kojega cure povjerljive informacije u medije, ali prije toga - uoči samog uhićenja - obuhvaćenima tajnim istragama. Pa ovi bježe preko granice, aktiviraju dvojna državljanstva (BiH, Srbije, etc.) i hrvatskoj tzv. pravnoj državi izdaleka pokazuju - "bosanski grb".

Ako je vjerovati predsjedniku saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Nikši Vukasu, a nema razloga ne vjerovati, ministar Božinović će morati objasniti na sjednici toga radnog tijela "kako i zašto cure povjerljive informacije iz državnih institucija, zašto dolazi do proboja istražnih mjera i što se čini da se to spriječi". Policija navodno "intenzivno radi na otkrivanju odgovornih za odavanje policijskih podataka zbog čega je u prošle dvije godine u 15 slučajeva prijavila policajce, a istodobno radi i na prevenciji kako do curenje informacija i proboj tajnih istraga više ne bi dolazilo", prisnažio je pak tvrdnjama svog šefa Božinovića glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

"Da je porezni Uskok radio svoj posao kao u vrijeme Milanovićeve vlade, da je reagirao u slučajevima nesrazmjera imovine i osobnih primanja, imali bismo znatno manje korupcijskih afera", rekao je Ranko Ostojić u "Newsroomu" televizije N1 Hrvatska. "Pokušali smo doći do odgovora kako su pucale mjere, ali uvijek je bio isti - da se radi ili istražuje. Nikad nismo dobili konkretan odgovor. Curenje podataka uvijek ide od onoga tko njima raspolaže. Ovaj sustav ne odgovara. Prije je policija kazneno prijavljivala, a danas je drukčije. DORH je mogao odbaciti policijsku prijavu, stvari su bile čiste. Policija pronalazi počinitelja i DORH dostavlja kaznenu prijavu, a oni se bave kaznenim progonom. Onaj tko pušta inforOnog trena kad je policija vidjela da novac ulazi kod direktora Janafa, nema šanse da državni vrh nije bio obaviješten i da to premijer Plenković nije znaomacije očito ima svoje interese. Bolje bi bilo da se radi u tišini i da se odradi kako treba. Mali broj ljudi zna za policijske izvide i kako se onda ne može otkriti kako se i tko pušta informacije. Koliko ste puta čuli Davora Božinovića da će otkriti nešto, a nije otkrio ništa." A sada hoće?

Ma dajte, posrijedi su interesi, krupni i višemilijunski i oni su - onomad za istinu reče također uhvaćen s prstima u korupcijskom pekmezu HDZ-ova ministarska uzdanica Damir Polančec - voda duboka, pa... "Politika je ne samo ušla u slučaj Janaf", tvrdi ugledni odvjetnik Anto Nobilo, "nego je zasjenila cijeli slučaj i dala mu ton. To je uvijek tako kada se u ranijoj fazi izvida ne postupa po zakonu, nego se već tada umiješa politika. Imaamo situaciju da policija ne ulazi u klub (Dragana Kovačevića, slučaj Janaf, op. a.) u trenutku kada poduzetnik nosi 1,9 milijuna kuna javnog novca. U klubu se nalazi suprug tadašnje predsjednice RH u trenutku kampanje za izbore. Policija je morala ući unutra, morala ih je legitimirati i mogla ih je zadržati šest sati u policijskoj stanici bez daljnjih radnji. Sada, kad nisu osigurani dokazi, sve je moguće i sve varijante su moguće. Onog trena kad je policija vidjela da novac ulazi kod direktora Janafa, nema šanse da državni vrh nije bio obaviješten i da to premijer Plenković nije znao.

(A itekako je znao da je HDZ-ova predsjednička kandidatkinja, je li, za drugi mandat na Pantovčaku njegov osobni izbor, odnosno da je tzv. prvi gospodin RH Jakov Kitarović u Kovačevićevu klubu s toliko tajnog novca njezin suprug, op. a.) Idemo se samo sjetiti uloge premijera Plenkovića u aferi Borg. Ovo što sada govori da apsolutno ništa ne zna o aferama - nije točno. Iz policije i DORH-a ništa ne curi nekontrolirano. U Zakonu o DORH-u i Zakonu o policiji piše da - ako je to u interesu javnosti - glavni državni odvjetnik ili ravnatelj policije mogu plasirati u javnost rezultate tajnog izvida. Bitno je tko je osoba koja kontaktira s prijateljskim redakcijama i prijateljskim novinarima. U konačnici, oni ne krše zakon. Drugo je kad tajne mjere puknu." Politički će se analitičar Žarko Puhovski itekako načekati trenutka kada će šef tzv. light HDZ-a i premijer Andrej Plenković samokritički kazati, što Puhovski očekuje: "Ispričavam se što su hadezeovci umiješani u baš sve korupcijske afere".

Jer tog bi trenutka lovnikov rog morao odsvirati definitivan kraj sezone lova na krtice, one jednostavno više ne bi imale smisla, Europska bi komisija morala gustim korektorom prekriti katastrofalno loše ocjene o tzv. pravnoj državi na balkanskom kifliću i lovostaj na krtice više ne bi imao sezonski karakter. Taj trenutak ravan je ideji o besklasnom društvu svakovrsne pravde u kojemu će čovjek raditi koliko želi i može, a uživati sve blagodati prema svojim potrebama. Komunizam? Možda, ali je takav nemoguć već zbog same gradivne supstance homo sapiensa: i dobra i zla Kako očekivati da će ti isti koji godinama imaju sve alate za suzbijanje korupcije i na lokalnoj i na višim razinama sada biti učinkoviti kad se ne bave rješavanjem koruptivnih metastaza, nego naganjaju krtice po "bespućima zviždačke zbiljnosti"? Nikako, dakakou njemu. Onoga da prilika čini lopova? "Klub (Dragana Kovačevića, op. a.) je drugorazredno pitanje", smatra Puhovski, "ali je preveliki simbol da ga se preskoči. On je simbol toga da mali broj ljudi u društvu živi izvan društvenih normi, pa je tako ministar Oleg Butković rekao: 'Tamo je bio predsjednik države, pa zašto ne bih i ja?'"

U toj logici, u širem smislu, pravi je odgovor o tomu zašto aktualni lov na krtice nema šanse uspjeti, zašto će sezona lova debelo podbaciti. To nije teško predvidjeti s obzirom na dosadašnja sve redom negativna iskustva, pa i aktualni zaključak - od neki dan - u izvješću Europske komisije o vladavini prava u RH koje je poslano Banskim dvorima. "Borba protiv korupcije u Hrvatskoj nedostatna je i u zakonima i u praksi", ustvrdili su stalno budni eksperti Ursule von der Leyen, "posebno na lokalnoj razini." Pod sitnozorom Komisije našli su se pravosuđe, borba protiv korupcije, medijski pluralizam i slobode te načela ravnoteže u trodiobi vlasti. Uniji nije promaknulo ni to da je "u Hrvatskoj percepcija o neovisnosti pravosuđa među najnižima u EU".

I kako je onda očekivati da će ti isti koji godinama imaju sve alate za suzbiti korupciju i na lokalnoj i na višim razinama sada biti učinkoviti kad se ne bave rješavanjem koruptivnih metastaza, nego naganjaju krtice po "bespućima zviždačke zbiljnosti"? Nikako, dakako.

<
Vezane vijesti