H-Alter
 Reakcija udruge DEŠA - Dubrovnik: Gospođa Cvjetana Plavša Matić zaslužila je postati počasnom članicom DEŠE još u devedesetim godinama dok je radila u Vladinom uredu za žrtve rata i to za pomoć i zalaganje koje je pružala u našim zajedničkim nastojanjima kako bi pomogli prognanicima i izbjeglicama.

Poštovani, primorani smo reagirati na članak Igre na sreću autora Tonija Gabrića, koji je 29. 01. 2012. izašao na portalu H-Alter o Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva, u kojem se spominje Udruga DEŠA - Dubrovnik u kontekstu "možebitnog sukoba interesa". Reagiramo na  članak iz dva razloga. Jedan je ugled udruge DEŠA koji gradimo 19 godina našim predanim radom u zajednici, a drugi jer mislimo kako autor članka nije provjerio informacije koje se tiču DEŠE. Svjesni smo potrebe civilnog društva kritički se odnositi prema institucijama koje su tu zbog civilnog društva. Ipak žalosno je što se koristi udruga DEŠA Dubrovnik i neprovjerene informacije kako bi se prikazali nedostaci Nacionalne zaklade koja organizacijama civilnog društva u  Hrvatskoj pa tako i Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu (koja stoji iza portala H-Alter) pomaže da ustraju u svom radu.

Pa krenimo redom:

Počasno članstvo u DEŠI dobivaju osobe koje su se svojim volonterskim trudom i radom istaknule u poboljšanju kvalitete života u Dubrovačko - neretvanskoj županiji, svi oni imaju istaknuto ime na DEŠINIM stranicama, jer se takav trud i rad ne naplaćuju.  Mi u DEŠI vjerujemo da se takve nesebične osobe moraju istaknuti i nagraditi makar simboličnom gestom imenovanja počasnim članom naše udruge. Gospođa Cvjetana Plavša Matić nije jedina istaknuta, postoji čitav niz drugih žena i muškaraca iz Hrvatske, ali i izvan nje koji su zavrijedili biti počasni članovi i članice Udruge DEŠA.

dessa_cpmatic.jpg

Za institucionalnu potporu zadovoljili smo sve propisane uvjete: aktivno djelovanje duže od 5 godina, broj zaposlenih veći od 3,  prihod veći od 635.000,00 kn, te programski sadržaj koji je odgovarao postavljenim prioritetima natječaja

DEŠA - Dubrovnik je dobila Institucionalnu potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva prije dvije godine, za period od 2011-2013, u istom iznosu kao i Mreža mladih Hrvatske - MMH Zagreb (342.000,00), te Centar za ženske studije Zagreb (342.000,00). Za Institucionalnu potporu koju je udruga DEŠA dobila 2010. godine zadovoljili smo sve propisane uvjete: aktivno djelovanje duže od 5 godina, broj zaposlenih veći od 3,  prihod veći od 635.000,00 kn, te programski sadržaj koji je odgovarao postavljenim prioritetima natječaja.

Isto tako navodimo kako nas je Nacionalna zaklada nekoliko puta odbila na natječajima  i to na barem 3 projekta zbog administrativnih grešaka ili drugih razloga. Ako ste već tako besprijekorno istraživali rezultate natječaja, mogli ste primijetiti da DEŠINO ime nije na svakom popisu dobivenih projekata. Stoga se s punim pravom pitamo o kakvom je to "možebitnom sukobu interesa" ovdje riječ?

Vjerujemo da će Vaš portal objaviti ovo reagiranje, jer potiče razvoj neprofitnih medija, a reagirali bismo i prije, ali ne pratimo redovito vaše tekstove.

<
Vezane vijesti