H-Alter
Foto: Morning StarFoto: Morning StarMirovni aktivisti prosvjedovali su u utorak u Španjolskoj protiv pristajanja saudijskog broda Bahri Abha u luci Sagunto u Valenciji. Brod je navodno prevozio oružje iz Sjeverne Amerike u Jemen. Nakon prosvjeda, brod je bio prisiljen napustiti Sagunto i vjeruje se da se uputio dalje prema Genovi. U Genovi su pak u svibnju lučki radnici stupili u štrajk, odbijajući raditi dok drugi saudijski brod koji je prevozio oružje za Jemen nije napustio luku.

Aktivisti navode da brod Bahri Abha nosi oružje koje Saudijska Arabija može koristiti u Jemenu. Brod je od 2015. godine prevozio vojnu opremu u vrijednosti 143 milijuna eura na osam putovanja iz Sjedinjenih Država u Saudijsku Arabiju.

U utorak su prosvjednici zato zahtijevali da španjolska vlada zabrani brodu da pristane i utovari oružje koje će saudijska vlada vjerojatno upotrijebiti u užasavajućem ratu (koji podržavaju zapadne zemlje) u Jemenu.

Nakon prosvjeda i pritiska aktivista i aktivistkinja, Bahri Abha je napustio Sagunto i vjeruje se da se uputio prema Genovi. Podsjetimo, talijanski su sindikati su u svibnju odbili ukrcati teret na drugi saudijski brod, Bahri Yanbu, u znak protesta protiv rata u Jemenu. Lučki radnici stupili su u štrajk, odbijajući raditi dok brod ne napusti luku u Genovi.

Brod je bio napunjen oružjem u Belgiji, i prije pristajanja u Italiji uspješno je blokiran od preuzimanja dodatnog oružja i u francuskoj luci, zahvaljujući sličnom prosvjedu.

Ključne riječi: prosvjed, rat, Saudijska Arabija, jemen, otpor
<
Vezane vijesti