H-Alter
Foto: PixabayFoto: PixabayDrugačiji pogled na vijesti i događaje oko nas kroz haiku za H-Alter ispisuje Mun Tzu.

O haiku poeziji Vladimir Devidé, matematičar i japanolog, vrsni poznavatelj i ljubitelj haiku poezije piše: "Haiku poezija rasterećena je patetike, ne poznaje cinizam, u njoj nema preuveličavanja niti umanjivanja važnosti onoga o čemu se govori. Sve je važno, bilo veliko ili malo, obično ili neobično. Sve ima svoje mjesto, svoj trenutak."

Drugačiji pogled na vijesti i događaje oko nas kroz haiku za H-Alter ispisuje Mun Tzu (opreka umjetniku ratovanja Sunu), s željom da nas usmjeri prema neciničnoj svevažnosti svakodnevice. Prijašnje haikue Mun Tzua pročitajte ovdje.

 

Govor, aplauz,
nelagodna tišina
van protokola

 

Sredinom rujna Greta Thunberg održala je govor za pamćenje otvorivši UN-ov summit o klimi "bez rukavica", osudom svjetskih vođa. Thunberg je poručila da su propustili poduzeti snažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena, upitavši "kako se usuđujete?". 

 

Goli zidovi
lijekovi u kartonu
pregled odoka

 

Kako izgleda dan u životu doktora koji vode javni, svima dostupan dispanzer u naselju Savda Ghedra, u blizini New Delhija - pogledajte u filmu Noon Day Dispensary redateljice Priye Sen.
Foto: Stephan Zaubitzer Foto: Stephan Zaubitzer

 

Zbunjenost oka
kad se platno smrači i
upale svjetla

 

Nerijetko možemo čitati i slušati o čaroliji filmskog platna, o trenutku kad se svjetla ugase i počne projekcija. Malo je rečeno o završnom aktu, buđenju iz filmske uljuljanosti, valu svjetla koji nas potopi.

 

Nakon sto dana
tek sad gleda kroz prozor
– čudna li mjesta!

 
Hrvatski radnici i radnice emigriraju i dalje, a za to postoje i kratkoročni i dugoročni faktori. Kako im izgledaju sva ta mjesta na koja odlaze? Kako nove destinacije procesuiraju gastarbajteri, a kako turisti?

 

Prazna zbornica
zvono uzalud zvoni
– drugačiji svijet

 

Ovaj je tjedan započeo štrajk nastavnika u osnovnim i srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj. "Štrajk će trajati dok god Vlada ne prihvati naše zahtjeve", poručuju predstavnici prosvjetara. Ministrica Divjak je pak poručila kako je ljuta i nezadovoljna, ali će se "boriti i dalje".
Ključne riječi: kultura, poezija, vijesti, haiku
<
Vezane vijesti