H-Alter
Foto: Petra MikolićFoto: Petra MikolićŽivot je prekratak za gužve, moto je najveće nacionalne kampanje Biciklom na posao koju su danas predstavili udruga Sindikat biciklista s ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem i ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem. Cilj kampanje je pokazati kako se korištenjem ovog ekološkog sredstva u dolasku na posao može štedjeti vrijeme i novac.

Za sudjelovanje u kampanji dovoljno je registrirati se na stranici i upisati svoje odvožene kilometre.

"Bicikl je savršena fitness mašina uz koju štedimo i vrijeme i novac te pozitivno utječemo na okoliš. Velik broj ljudi koji koriste bicikl za dolazak na posao govori nam kako se bolje osjećaju, kako su produktivniji i sretniji. Tvrtkama je u interesu motivirati svoje zaposlenike da koriste bicikl, a mi ćemo nagraditi one koji su u tome najuspješniji", izjavio je Marko Stančec iz Sindikata biciklista.

Dobrović: "Korištenje bicikala ima više prednosti – od dobrobiti za zdravlje, bržeg kretanja gradom i mogućnosti izbjegavanja gužvi i stajanja u kolonama, do zaštite okoliša kroz doprinos smanjenju štetnih emisija"Biciklom na posao nastavak je prošlogodišnje kampanje koja se održala na području Zagreba i u kojoj je sudjelovalo gotovo 500 tvrtki i organizacija te više od četiri tisuće ljudi. Iako kampanja još nije službeno počela, broj prijavljenih organizacija već je duplo veći nego prošle godine, a njihov rast s brojem prijavljenih građana, nadalje možete pratiti na web stranici. Tvrtke i organizacije s najvećim udjelom biciklista među zaposlenicima dobit će nagrade mnogobrojnih sponzora te posebno priznanje Sindikata biciklista za društvenu odgovornost.

Ministar zaštite okoliša i prirode, Slaven Dobrović, izjavio je: "Borba protiv klimatskih promjena globalni je imperativ. Pariškim sporazumom cilj je osigurati smanjenje emisija CO2 i ograničiti rast globalne temperature. Upravo iz sektora prometa dolazi oko 25 posto emisija CO2. Zato provodimo brojne projekte smanjenja emisija te se, među ostalim, sufinanciraju i projekti u javnom transportu, kupnja električnih i hibridnih vozila, uspostava javnog prijevoza električnim biciklima te se potiču alternativni načini prijevoza. Među njima je i prijevoz biciklima, posebice u urbanim sredinama u kojima je i onečišćenje zraka od prometa najveće. Korištenje bicikala ima više prednosti – od dobrobiti za zdravlje, bržeg kretanja gradom i mogućnosti izbjegavanja gužvi i stajanja u kolonama, do zaštite okoliša kroz doprinos smanjenju štetnih emisija. Vjerujem da će i ova kampanja doprinijeti jačanju svijesti o važnosti zaštite okoliša, i da će naši građani sve više prihvaćati bicikl kao odlično alternativno prijevozno sredstvo, kao to su to prepoznali i građani u mnogim zemljama Europske unije, gdje je korištenje bicikala već postalo način življenja."

"Pozivam sve čelne ljude, gradonačelnike, načelnike i župane da izgrade kvalitetnu i povezanu biciklističku infrastrukturu i time omoguće svojim građanima korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva. Povucimo sredstva iz Europskih fondova, gdje novaca ima i povećajte udio za Panenić:"Pozivam sve čelne ljude, gradonačelnike, načelnike i župane da izgrade kvalitetnu i povezanu biciklističku infrastrukturu i time omoguće svojim građanima korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva"biciklističku infrastrukturu. Krenimo od gradova, krenimo od svakodnevice i povećajmo zdravlje. Europske zemlje shvatile su važnost bicikla kao prijevoznog sredstva. Naime, čak se 1 posto europskog BDP-a izgubi u gužvama, a bicikl ih može spriječiti. Vjerujem da će tvrtke koje sudjeluju u kampanji vidjeti da su njihovi zaposlenici sretniji i produktivniji te da u konačnici više ostvaruju ako koriste bicikl za dolazak na posao", izjavio je ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Tomislav Gugo, predstavnik Veleposlanstva Kraljevine Danske spomenuo je nastavak uspješne suradnje između Veleposlanstva i udruge Sindikat biciklista, koje je započelo još 2012. godine na prvom Pedalafestu te je pozvao građane na sudjelovanje u kampanji Biciklom na posao i na ovogodišnjem Pedalafestu, koji se u Parku Ribnjak i Centru mladih Ribnjak održava po završetku kampanje.

Podršku kampanji su dali i Iva Šulentić i Mario Petreković, obećavši da će se i oni voziti biciklom na posao u vrijeme trajanja kampanje te svoje vožnje registrirati na web stranici. Za vrijeme trajanja kampanje u hrvatskim gradovima koji sudjeluju u kampanji, bicikliste će dočekivati razna iznenađenja – od besplatnog doručka do besplatnih popravaka bicikla.

<
Vezane vijesti