H-Alter
fb_01.pngZelena akcija u suradnji s Klubom Močvara (Trnjanski nasip bb) poziva na Zelenu Močvaru 17. listopada. Radi se o cjelodnevnom događaju povodom Međunarodnog dana hrane, koji promovira održivo življenje. U sklopu događaja organizira se sajam lokalnih proizvoda, izložba te koncert. Svi događaji su besplatni.

Glavna tema Zelene Močvare je pitanje hrane – promovira se kupovanje lokalno uzgojene hrane koja ima niski ugljični otisak i koja nije prešla nebrojene kilometre kako bi došla do konzumenata. Često se danas susrećemo npr. s češnjakom koji je uvezen iz Kine, što znači da je proputovao skoro pola svijeta do Hrvatske.

Takvi i slični proizvodi, osim što su štetni za okoliš, često nisu niti zdravi zbog prljave metode transporta, raznih pesticida i drugih kemikalija koje se nalaze u njima. U isto vrijeme postoje mali i srednji proizvođači u Hrvatskoj koji svoje proizvode ne mogu plasirati jer ne mogu konkurirati distributivnim lancima velikih kompanija niti cijenama koje postavljaju uvoznici.

Osim toga, pokušava se podignuti svijest konzumenata o hrani iz supermarketa. Hrana koja je uvezena iz zemalja u razvoju, tzv. "trećeg svijeta", postiže na našem tržištu tako nisku cijenu jer su uvjeti pod kojim je proizvedena izrazito loši, kako za sam proizvod, tako i za proizvođača.

Hrana se uglavnom kupuje po izrazito niskim cijenama zbog monopola na otkup kojeg supermarketi postižu u nerazvijenim zemljama, čime se eksploatira proizvođača te mu se time ugrožava egzistenciju i mogućnosti da prehrani sebe i svoju obitelj.

Zbog toga je cilj europske kampanje Supply Cha!nge (hrv. Opskrbi promjenu), u sklopu koje se radi ovaj događaj, stvaranje svijesti među konzumentima o kršenju ljudskih prava proizvođača hrane u zemljama u razvoju kako bi se stvorio pritisak na supermarkete da promjene svoje prakse te da se prakse kupovine takvih proizvoda bolje reguliraju, u korist eksploatiranih proizvođača

Zelena akcija je dio inicijative Dobrodošli te će se cijeli dan skupljati novčane donacije za humanitarne aktivnosti koje pomažu izbjeglicama u Slavoniji. Pomoć ljudima u nevolji osnova solidarnosti i održivosti društva.

Raspored događaja:

11:00 – 17:00 Sajam lokalnih proizvoda i radionice – odlična prilika da istražite što nude razni manji proizvođači hrane u okolici Zagreba i šire te da i ponesete nešto od njihovih proizvoda! Usto, imat ćete priliku na radionicama naučiti zanimljive stvari o pripremi hrane te kako najbolje organizirati vlastitu ekološku kupovinu. Saznat ćete razne nove informacije koje će vas više osvijestiti o vlastitim životnim praksama.

Satnica:

10:00 - 13:00 Reciklirana kuhinja, radionica veganskog kuhanja s kolektivom Hrana, a ne oružje

11:00 Otvaranje sajma

13:00 - 14:00 Reciklirani ručak, druženje s kolektivom Hrana, a ne oružje uz besplatni ručak i razgovor o problemu bacanja hrane 

14:00 - 16:00 Predavanje – Hrana: TTIP i GMO

Od 18:00 Otvorenje međunarodne izložbe Hrana kakvu želimo! – izložba fotografija skupljanih u sklopu međunarodnog natječaja na temu hrane – što ona znači za naš svakodnevni život, što je to zdrava i održiva hrana, što je poštena hrana (fair trade)… Fotografije predstavljaju značaj koji hrana ima u našem svakodnevnom životu te upravo zbog te vrijednosti proizvođač za nju mora biti pošteno plaćen. 

 Od 21:00 – Koncert

Vibrica: https://www.facebook.com/Vibrica-843822929003865/timeline/

Letarg: http://letarg.bandcamp.com/album/paravan

Flesh: http://fleshmetal.bandcamp.com

Seven Mouldy Figs: http://sevenmouldyfigs.bandcamp.com/

DJ Kneža

Ključne riječi: održivo društvo, ekologija
<
Vezane vijesti