H-Alter
Foto: Marina KelavaFoto: Marina KelavaZelena Istra objavila je izvještaj Crni ubojica: Negativan utjecaj eksploatacije i međunarodne trgovine ugljenom na lokalne zajednice u Kolumbiji, koji predstavlja detaljne nalaze međunarodnog terenskog istraživanja provedenog u srpnju prošle godine u regijama karipske Kolumbije, Cesaru te Magdaleni. Zelena Istra poziva HEP da se javno obveže da neće uvoziti ugljen iz Cesara, odnosno Kolumbije, dok se god situacija za lokalne zajednice i radnike ne popravi. Vladu pak pozivaju da, umjesto u neisplativu i štetnu TE Plomin, novac ulaže u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Cilj istraživanja u Kolumbiji bio je bolje razumjeti te domaćoj javnosti predstaviti dalekosežne i u Hrvatskoj slabo poznate negativne posljedice eksploatacije ugljena koji niz godina izgara u TE Plomin. Istraživanje su proveli Zelena Istra i Observatorio de la Deuda en la Globalización (Katalonija, Španjolska), uz podršku nagrađivane H-Alterove novinarke Marine Kelave te kolumbijske Tierre Digne.Istraživački tim na terenu je doznao o toksičnim koncentracijama lebdećih čestica u zraku i teškim metalima poput olova u vodi, bolestima uzrokovanim zagađenjem, znatnom smanjenju količine dostupnih podzemnih voda, prisilnom preseljenju čitavih zajednica

Izvještaj pronalazi da intenzivna eksploatacija i trgovina ugljenom u Kolumbiji - koja je četvrti najveći izvoznik ugljena na svijetu, treći najveći dobavljač ugljena za EU i najvažniji dobavljač za Hrvatsku, kada je riječ o zemljama u razvoju - uvelike doprinosi kršenju ljudskih prava i znatnoj devastaciji okoliša.

Kako ističu iz Zelene Istre, Iz rudnika u rudarskom okrugu La Jagua de Ibirico u Cesaru, u vlasništvu korporacija Drummond i Prodeco, je u Hrvatsku, u najvećoj za potrebe TE Plomin 2005.-2016., uvezeno više od 2,6 milijuna tona ugljena. Ugljen se izvozi putem dviju izvoznih luka smještenih u zaljevu Alcatraz na obali Karipskog mora, u Cienagi. Luke i rudnike povezuje željeznica, također u vlasništvu rudarskih korporacija. U obje regije, u neposrednoj blizini golemih rudnika i izvoznih luka, žive zajednice koje izravno trpe negativne posljedice koje nastaju rudarskim operacijama - Boqueron i Don Jaca. 

O posljedicama koje trpe te zajednice i realnostima na terenu Marina Kelava detaljno je pisala za H-Alter u reportaži Kako ugljen uništava živote. Istraživački tim na terenu je doznao o toksičnim koncentracijama lebdećih čestica u zraku i teškim metalima poput olova u vodi, bolestima uzrokovanim zagađenjem, znatnom smanjenju količine dostupnih podzemnih voda, prisilnom preseljenju čitavih zajednica zbog ugroze koju za zdravlje predstavlja zagađenje, kao i gubitku izvora prihoda i velikom siromaštvu lokalnih zajednica. Tu su i prijetnje smrću i ubojstvima kritičara ugljena i sindikalista te smrtne nesreće na pruzi za prijevoz ugljena, kao i radnika u rudnicima.

Zbog svega navedenog Zelena Istra poziva HEP da se javno obveže da neće uvoziti ugljen iz Cesara, odnosno Kolumbije, dok se god situacija za lokalne zajednice i radnike ne popravi te Vladu da, kroz mjere međunarodne razvojne politike olakša svakodnevni opstanak i budući život lokalnim zajednicama u Kolumbiji kao i da, umjesto u neisplativu i štetnu TE Plomin, novac ubuduće ulaže u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Izvještaj u cijelosti možete pronaći ovdje.

<
Vezane vijesti