Ilustracija: M.K.Ilustracija: M.K."Odgovorni moraju priznati da je ovako tvrdoglavo inzistiranje na Plominu C na ugljen bila velika pogreška, da je ta ideja doživjela poraz te moraju javno, službeno i potpuno odustati od ovog štetnog projekta", komentirali su iz Zelene akcije.

Europska komisija je informirala HEP i Ministarstvo gospodarstva da planirani ugovor za termoelektranu Plomin C nije prihvatljiv. To je glavna informacija članka koji je jutros objavljen na portalu energetika-net.com. Osim toga, Glas Istre je danas, nakon što je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prestalo inzistirati na ugljenu kao energentu u Plomin C, objavio izjavu ministra gospodarstva Panenića: "Kad na svojoj skupštini 13. lipnja Istarska županija prihvati novi županijski prostorni plan kojim se na njenom području predviđa samo gradnja energetskih postrojenja na plin ili obnovljive izvore, umire projekt Plomina C na ugljen."

"Smatramo kako je to konačna potvrda da je sav angažman HEP-a i dosadašnjih nekoliko Vlada RH na ovom projektu bio uzaludan. Odgovorni moraju priznati da je ovako tvrdoglavo inzistiranje na Plominu C na ugljen bila velika pogreška, da je ta ideja doživjela poraz te moraju javno, službeno i potpuno odustati od ovog štetnog projekta", komentirali su iz Zelene akcije.

Europska komisija je informirala HEP i Ministarstvo gospodarstva da planirani ugovor za termoelektranu Plomin C nije prihvatljiv.

Prema informacijama iz navedenog članka na portalu energetika-net.com, regulatornom tijelu Europske komisije za tržišno natjecanje (DG Competition) problematična je ne samo HEP-ova garancija dugoročnog otkupa električne energije iz Plomina C, već i preveliki utjecaj politike na poslovanje HEP-a. DG Competition kaže da ako HEP inzistira na Plominu C, onda je nužno započeti javni postupak dubinskog ispitivanja projekta, u što mora biti uključena sva zainteresirana javnost. To znači da se ne bi analizirao samo model izgradnje i rada Plomina C, nego bi se analizirao način upravljanja HEP-om, a u cijelom procesu morale bi biti konzultirane i udruge za zaštitu okoliša.

Iz Zelene akcije podsjećaju kako su godinama, osim na okolišne posljedice Plomina C, ukazivali i na neprihvatljivost ugovora za ovaj projekt. Tim ugovorom HEP je planirao idućih 20 – 30 godina garantirati otkup najmanje 50% proizvedene električne energije iz Plomina C, a podaci koji su dolazili u medije govorili su da se radi o 2 – 3 puta skupljoj električnoj energiji od one koja je dostupna na europskom tržištu. Pokušaji argumentacije o Plominu C kao osiguravatelju energetske neovisnosti uvijek su zvučali neuvjerljivo, s obzirom da je predviđeni energent ugljen kojeg bi Hrvatska mora uvoziti.

"Zbog toga smo još prije dvije godine objavili neovisnu pravnu analizu čiji je zaključak bio da će planirani ugovor za Plomin C biti neprihvatljiv Europskoj komisiji te apelirali na Vladu i HEP da prestanu gubiti vrijeme, da odustanu od tog projekta i okrenu se energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.

Već godinama aktivno ukazujemo na negativan utjecaj planiranog Plomina C. Ovaj projekt je prije 7-8 godina započela i odlučno gurala još stara HDZ-ova Vlada, zatim jednako entuzijastično zagovarala Kukuriku koalicija, a nakon toga i pojedini ministri u aktualnoj Vladi. Plomin C ima dokazan negativan utjecaj na zdravlje građana, na okoliš i klimatske promjene, ne doprinosi rješavanju problema energetske neovisnosti RH, a ekonomski je neisplativ. Stoga tražimo od Vlade i HEP-a da konačno jasno i nedvosmisleno objave potpuno odustajanje od Plomina C", zaključuju iz Zelene akcije.

Ključne riječi: zelena akcija, ugljen
<
Vezane vijesti