Foto: A.K.Foto: A.K.Tražimo od gradske vlasti da uključi građane u sve faze ovako štetnog Plana gospodarenja otpadom jer oni imaju pravo odlučivati o pitanjima koja će utjecati na kvalitetu njihovog života, poručili su jutros aktivisti Zelene akcije, uz podršku udruge UZOR, ispred zgrade zagrebačke Gradske uprave.

Osim što su aktivisti i aktivistkinje zatražili uključenje građana u sve faze provođenja Plana gospodarenja otpadom (PGO), zatražili su uključivanje i u proces izrade Studije izvodljivosti za planiranu spalionicu otpada.

"Studija izvodljivosti definirat će kapacitete spalionice, tehnologiju i financijska sredstva potrebna za njenu izgradnju. Smatramo da su to vrlo važni parametri za kvalitetu života građana te bi stoga građani trebali imati pravo glasa i mogućnost utjecaja na te stvari. Pogotovo s obzirom na činjenicu da je prvotni Plan gospodarenja otpadom predlagao izgradnju spalionice s kapacitetom od gotovo četiri tisuće tona po cijeni od skoro tri milijarde kuna iako je za te novce moguće napraviti kvalitetan sustav recikliranja za nekoliko gradova veličine Zagreba", istaknuo je Marko Košak iz Zelene akcije.

Smatraju da građani moraju imati mogućnost utjecaja jer je bilo kakvo ulaganje u spaljivanje vrlo skupo, negativno za recikliranje te stvara ovisnost o proizvodnji velikih količina miješanog otpada.

"Ignoriranje argumentiranih primjedbi koje su za vrijeme javne rasprave poslali stručnjaci, udruge i građani, ishitreno izglasavanje izmjena Prostornog plana Zagreba te ukidanje statusa vodozaštitne zone s područja naselja Resnik za potrebe izgradnje spalionice dokazuju da gradska vlast ne vodi brigu o javnom interesi i zaštiti okoliša, već građane Zagreba planira zastarjelom investicijom dovesti u dugoročnu ekonomsku ovisnost, bez ikakvog unaprijeđena gospodarenja otpadom“, izjavio je Košak.

Da do unaprjeđenja sustava od donošenja Plana nije došlo, najbolje dokazuje preko četiri stotine divljih odlagališta glomaznog otpada koja su krajem prošle godine nastala u Zagrebu.

Košak je dodao kako postoji mnogo jeftinijih načina zbrinjavanja otpada koji ne uključuju spaljivanje te ih se lako može financirati iz fondova EU, što nije slučaj kod izgradnje spalionice za koju bi se trebala osigurati značajna financijska sredstva i to putem povećanja komunalnih naknada.

"Spaljivanjem se ne rješava problem otpada jer prilikom spaljivanja ostaje oko 30 posto otpada u obliku otrovne šljake i oko deset posto toksičnog otpada koji se mora skupo izvoziti. Spaljivanjem ostaje puno veća količina dodatnog otpada koji je potrebno zbrinuti, nego što se stvara u sustavu recikliranja. Postoje napredne metode recikliranja koje su znatno jeftinije od spalionice otpada te je s njima moguće zbrinuti 95 posto otpada u odnosu na ukupnu količinu“, navode iz Zelene akcije.

Osim samih troškova spalionice, potrebno je i pridodati oportunitetni trošak spaljenog otpada iz kojeg bi se recikliranjem mogle izvući vrijedne sirovine, koje bi donijele dodatnih prohod i mogućnost otvaranja novih radnih mjesta. Također, spaljivanjem bi se dobio i znano manji udio energije od one koja bi se uštedjela recikliranjem resursa koji se planiraju spaljivati.

Iz Zelene akcije, uz podršku udruge UZOR iz Resnika, još jednom su zatražili da građani budu upoznati sa svim fazama procesa provedbe Plana gospodarenja otpadom te da imaju mogućnost ukazivati na kvalitetnija rješenja za unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu.

<
Vezane vijesti