Foto: T.O.<br>Foto: T.O.
Udruge su poručile kako je referendumskim rezultatom prema kojem su se građani Ploča izjasnili protiv termoelektrane, poslana snažna poruka investitoru ali i Vladi RH protiv izgradnje ovakvih okolišno i ekonomski štetnih projekata. Optužili su i IDS da pasivno promatraju planove oko izgradnje Plomina C.

Udruge Zelena akcija i Zelena Istra čestitale su građanima Ploča na izvrsnom odazivu na jučerašnji referendum, pri čemu se njih preko 90 posto izjasnilo protiv izgradnje termoelektrane (TE) na ugljen. Time je, kažu, poslana snažna poruka investitoru ali i Vladi RH protiv izgradnje ovakvih okolišno i ekonomski štetnih projekata.

"U isto vrijeme, IDS koji upravlja Istarskom županijom gotovo pasivno promatra aktivnosti Vlade i HEP-a koji pokušavaju izgraditi TE Plomin C. Skupština Istarske županije je na tematskoj sjednici u listopadu 2012. donijela zaključak kojim poziva Vladu RH da u Istri raspiše referendum o ovome projektu. Međutim, Istarska županija ima mogućnost raspisivanja savjetodavnog referenduma, kakav je jučer i održan u Pločama, čime bi se jasno pokazalo žele li građani Istre gradnju TE Plomin C. IDS tako nešto uporno odbija, lažno se prikazujući kao oporba ovome projektu te u isto vrijeme građanima Istre i dalje oduzima pravo na demokratsko izjašnjavanje stava o Plominu C.

IDS mora donijeti odluku – je li im važnija predizborna koalicija sa zagovornicima TE Plomin C SDP-om i HNS-om, ili zdravlje građana? Tj. hoće li raspisati savjetodavni referendum o ovome projektu, ili će zbog stranačkih interesa i dalje stajati po strani?", pitaju se udruge u priopćenju.

Ključne riječi: termoelektrane
<
Vezane vijesti