Foto: UK department for international developmentFoto: UK department for international developmentViše od 13 milijuna djece ne ide u školu ove godine zbog sukoba koji haraju u nekoliko zemalja Bliskog istoka, po UNICEF-u, koji žali zbog katastrofalnog stanja.

"Više od 13 milijuna djece ne školuje se u zemljama izravno ili neizravno pogođenima oružanim sukobima", piše UNICEF u izvješću objavljenom u četvrtak.

Izvješće se odnosi na šest zemalja i teritorija u ratu ili nestabilnih zemalja (Sirija, Irak, Jemen, Libija, Palestinski teritorij, Sudan) kao i tri zemlje koje primaju veliki broj sirijskih izbjeglica (Jordan, Libanon i Turska).

"Razarajući učinak sukoba osjećaju djeca u čitavoj regiji", rezimira Peter Salama, direktor UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku. "Ne radi se samo o materijalnoj šteti u školama nego i beznađu generacije školaraca kojima je nada u budućnost dovedena u pitanje", kaže Salama.

Po UNICEF-u, više od 8850 škola u Siriji, Iraku, Jemenu i Libiji ne može primiti učenike jer su oštećene ili srušene, sklonište su raseljenih obitelji ili ih zauzimaju borci. Odlazak u školu podrazumijeva veliku opasnost brojnoj djeci, ističe organizacija koja je nabrojala 214 napada na škole u regiji 2014.

Ključne riječi: UNICEF, Bliski istok, djeca
<
Vezane vijesti