img_3178.jpgRadnici su izašli na ulice kako bi upozorili na uništavanje Pružnih građevina.

Više sindikata iz Hrvatskih željeznica, uz sindikalne kolege iz drugih gospodarskih sektora, prosvjedovalo je u centru Zagreba kako bi pozvali vladu da prestane uništavati Pružne građevine i hrvatske željeznice. Neposredan povod za prosvjed tristotinjak radnika bila je odluka kojom se ova tvrtka nije mogla natjecati za posao obnove pruge Dugo Selo-Križevci u vrijednosti od 200 milijuna eura, financiranim od strane EU, zbog čega bi najuspješnija tvrtka u sastavu HŽ-a mogla završiti u stečaju. "Zbog samo njima znanih razloga nisu napravili ništa da otklone prepreke za takvo poslovanje. Umjesto naših radnika i zarade koja bi ostala u Hrvatskoj ovakvim postupanjem sav posao i zaradu dobit će stranci, a većina radnika Pružnih građevina završit će na ulici", poručili su predstavnici sindikata, samo nekoliko sati nakon što je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić najavio restrukturiranje tvrtke, uz konstataciju da će dio radnika dobiti otkaz.

Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač smatra da je ta odluka suprotna odredbama Zakona o javnoj nabavi i da se ne radi o sukobu interesa tvrtki HŽ Infrastruktura i Pružne građevine. Opaske ministra Hajdaša Dončića da tvrtka zapravo ne posluje dobro i da je razlog prosvjeda osipanje članstva, Forgač je odlučno demantirao.

"Suočeni smo s lažima, neistinama i od strane uprava i od strane ministarstva. Ova tvrtka nije loša, nije nikakav gubitaš, u zadnje dvije godine je imala 230 milijuna kuna dobiti, u nju su silom gurnuli još 800 radnika iz HŽ Infrastrukture kako bi prikazali da su restrukturirali HŽ Infrastrukturu, i opteretili je još dodatno. No, unatoč tome tvrtka je ostvarila dobit. Ima vrhunske inženjere, tehnologiju, opremu, mehanizaciju vrijednu oko 300 milijuna kuna i može raditi sve što treba na hrvatskim prugama", zaključuje Forgač, dodajući kako bi se situacija rješila kad bi umjesto HŽ Infrastrukture korisnik sredstava EU bila posebna državna agencija.

Zaustavljanje obnove pruga gurnut će željezničke prijevoznike u nekonkurentnost i prisiliti ih na gašenje usluga u unutarnjem prometu. HŽ-u bi moglo ostati samo osiguranje tranzita i pristupa lukama, nakon čega će Hrvatska na području željeznice postati obična kolonija, poručio je ForgaUpozorio je kako Uprava HŽ Infrastrukture i Skupština i Uprava Pružnih građevina nastavljaju aktivnosti na otpuštanju 750 radnika i izmjenama Kolektivnog ugovora kojim će se smanjiti plaće i prava preostalih radnika. To prema njegovom mišljenju znači da su vjerojatno projekti koje sufinancira EU unaprijed "prodani" strancima, dok će privatnim hrvatskim tvrtkama možda pripasti tek najjednostavniji poslovi, koje će dobiti kao podizvođači, a na njima, kaže, nema značajnije zarade. "Stranci će raditi vrijedne, specijalizirane poslove iz kojih će izvlačiti dobit, a hrvatski će radnici završiti na burzi jer nije reorganizirana HŽ Infrastruktura", tvrdi Forgač.

Pored onemogućavanja sudjelovanja u projektima koji se financiraju od strane EU, sindikati su upozorili kako je iz Plana poslovanja HŽ Infrastrukture vidljivo da odustaje od obnove pruga iz vlastitih sredstava što je, kažu, suprotno najavama Vlade RH o obnovi pruga. "Zaustavljanje obnove pruga gurnut će željezničke prijevoznike u nekonkurentnost i prisiliti ih na gašenje usluga u unutarnjem prometu. HŽ-u bi moglo ostati samo osiguranje tranzita i pristupa lukama, nakon čega će Hrvatska na području željeznice postati obična kolonija, poručio je Forga", upozorio je Forgač.

Stoga su nakon prosvjeda u Vladi predali otvoreno pismo za premijera u kojemu traže nastavak intenzivne obnove pruga za obavljanje unutarnjeg i međunarodnog željezničkog prometa, donošenje tumačenja o mogućnosti sudjelovanja Pružnih građevina u projektima koje financira RH, HŽ Infrastruktura ili EU, sukladno Zakonu o javnoj nabavi te organizacijske promjene, poput izdvajanja iz HŽ grupe, kako bi se na taj način Pružnim građevinama trajno omogućilo da sudjeluju u projektima koje sufinanciraju EU i Republika Hrvatska.

Ključne riječi: Hrvatske željeznice
<
Vezane vijesti