glifosati_zeleni_copy91991.jpgEuropska komisija ne smije bez ikakvih ograničenja, kao što je predložila, odobriti korištenje herbicida glifosata na još 15 godina u Europskoj uniji, odluka je većine zastupnika u Europskom parlamentu koji su 22. ožujka na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane glasovali u korist rezolucije protiv daljnje uporabe glifosata.

Kao član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec glasovao je protiv prijedloga Komisije za produženje autorizacije glifosata na 15 godina.

"Odbor je donio odluku koja se prvenstveno temelji na sveprisutnoj zabrinutosti o mogućem kancerogenom učinku glifosata i njegovom utjecaju na čovjekov endokrini sustav. Dok postoji i najmanja sumnja u njegovu štetnu upotrebu, Europska komisija bi morala povući svoj prijedlog o daljnjoj autorizaciji glifosata. Potrebno je napraviti neovisne studije o djelovanju te supstance jer se pokazalo da su studije koje je objavila Europska agencija za sigurnost hrane financirane od strane samih proizvođača", poručuje Škrlec."Odbor je donio odluku koja se prvenstveno temelji na sveprisutnoj zabrinutosti o mogućem kancerogenom učinku glifosata i njegovom utjecaju na čovjekov endokrini sustav"

tekstu rezolucije navedeno je osam zahtjeva od kojih je posebno važan onaj dio koji se odnosi na kršenje pravila predostrožnosti kao temeljnog principa bilo kakve autorizacije u Europskoj uniji. Naime, grupacija Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu već je u svojoj kampanji protiv glifosata upozoravala kako bi Komisija u slučaju autorizacije glifosata trebala primijeniti načelo predostrožnosti i sve dok se ne utvrdi njegova sigurna uporaba, on ne bi smio biti odobren za daljnje korištenje u Europskoj uniji.

Prijedlog rezolucije bit će stavljen na glasovanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta od 11. do 14. travnja u Strasbourgu. Sredinom svibnja održat će se novi sastanak Pododbora za fitosanitarnu politiku Stalnog Odbora za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu na kojem će države članice glasovati o prihvaćanju ili odbijanju prijedloga Komisije o daljnjoj upotrebi glifosata.

<
Vezane vijesti