Ilustracija: Farmwars.info<br>Ilustracija: Farmwars.info
Ministarstvo poljoprivrede priklonilo se mišljenju Europske agencije za sigurnost hrane EFSA koja smatra kako glifosat ne uzrokuje rak. Iako "EK može u bilo koje vrijeme ponovo razmatrati to odobrenje", ako čak i vlasti Francuske ili Nizozemske sumnjaju u zaključke lobijima izložene EFSA-e, zašto bi joj vjerovali građani RH? Ili, zašto bi više vjerovali EFSA-i, a ne vodećoj svjetskoj instituciji za istraživanje raka koja tvrdi suprotno? Što je s principom predostrožnosti?

Hrvatska je podržala produženje autorizacije za aktivnu tvar glifosat za prodaju na tržištu Europske unije za sljedećih 15 godina. Kontroverzni sastojak brojnih herbicida, koji je Svjetska zdravstvena organizacija stavila na listu tvari za koje je "moguće da uzrokuju rak", naime, u procesu je Ako čak i vlasti zemalja poput Francuske ili Nizozemske sumnjaju u zaključke raznim lobijima izložene Europske agencije za sigurnost hrane, zašto bi joj vjerovali građani Hrvatske?reautorizacije u Europskoj uniji te su se o ovom pitanju izjašnjavali predstavnici svih zemalja članica. Odluka je trebala biti donesena krajem ožujka, ali kako se čelnici europskih zemalja nisu mogli usuglasiti o prijedlogu Europske komisije da se autorizacija odobri, odluka je odgođena. Prijedlogu EK koji su kritizirale brojne okolišne organizacije kao i organizacije koje se bave zdravljem, te Odbor za okoliš Europskog parlamenta, usprotivili su se predstavnici Italije, Francuske, Nizozemske i Švedske pri Stalnom odboru za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje pri Europskoj komisiji u Bruxellesu.

Glifosat je aktivni sastojak brojnih pripravaka protiv korova, a koriste se u poljoprivredi, šumarstvu, te na javnim površinama i parkovima. Prijedlog uredbe Europske komisije o produženju dozvole temelji se na preporuci Europske agencije za sigurnost hrane koje se pak protivi mišljenju UN-ove Međunarodne agencije za istraživanje raka, a i hrvatsko se Ministarstvo poljoprivrede poziva upravo na to mišljenje EFSA-e.

dailyhealthpost.com
dailyhealthpost.com

"RH je podržala prijedlog Uredbe EK za produljenje odobrenja aktivne tvari glifosat iz razloga što prema najnovijim zaključcima Europske agencije za sigurnost hrane aktivna tvar glifosat ne može uzrokovati učinke koji se navode u znanstvenoj monografiji Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC). EFSA je zaključila da su možebitni uzroci takvih učinaka koformulant koji se nalazi u pripravcima koji sadrže glifosat", objašnjavaju ovaj stav RH iz Ministarstva poljoprivrede.

Prema prijedlogu EK koji nije prihvaćen, države članice EU-a obvezne bi bile ukinuti registracije samo za sredstva za zaštitu bilja koja sadrže kombinaciju glifosata i koformulanta tallowamina (talovamina, op. ur.), do 1. lipnja 2016. godine.

U Hrvatskoj je trenutno registrirano osam proizvoda koji sadrže kombinaciju za koju Europska agencija za sigurnost hrane priznaje da je štetna - glifosata i koformulanta. No, kako je odluka o prijedlogu uredbe odgođena, i ova će se sredstva do konačne odluke i dalje prodavati na hrvatskom tržištu.

"S obzirom da je glasovanje o produljenju odobrenja aktivne tvari glifosat odgođeno, RH za sada nema pravni temelj za ukidanje rješenja o regisMinistarstvo poljoprivrede: "S obzirom da je glasovanje o produljenju odobrenja aktivne tvari glifosat odgođeno, RH za sada nema pravni temelj za ukidanje rješenja o registraciji i za povlačenje s tržišta onih sredstava koja sadrže sporni koformulant"traciji i za povlačenje s tržišta onih sredstava koja sadrže sporni koformulant", kažu u Ministarstvu. Nasuprot našem ministarstvu, iz Francuske stiže vijest da je tamošnja Agencija za zdravlje i sigurnost već poslala obavijest proizvođačima o planiranom povlačenju s francuskog tržišta sredstava koja kombiniraju tallowamine i glifosat. Upravo je Francuska jedna od članica EU koje su se usprotivile reautorizaciji glifosata općenito.

Unatoč vrlo raširenoj upotrebi glifosata testovi njegove prisutnosti u vodi i hrani se vrlo rijetko provode. Uoči rasprave pri Europskoj komisiji prošloga mjeseca objavljena je nova studija Zaklade Heinrich Boell koja je pokazala kako su ostaci glifosata pronađeni u urinu nevjerojatnih 99,6 posto Nijemaca. U istraživanju je obuhvaćeno više od 2000 ljudi. Federalna okolišna agencija Njemačke potvrdila je da je njihovo istraživanje dalo slične rezultate. Što se tiče Hrvatske, prema istraživanju koje je 2013. provela mreža okolišnih organizacija Friends of the Earth Europe tragovi glifosata pronađeni su u tijelima čak 44 posto stanovnika EU, a na razini Hrvatske pronađeni su u tijelima četiri od deset ispitanika.

roundup_www.wiglafjournal.com.jpg

Aktivnu tvar glifosat patentirala je tvrtka Monsanto 70-ih godina, koja ih još uvijek prodaje pod imenom Roundup. No, nakon isteka patenta na tržištu se prodaju i proizvodi brojnih drugih kemijskih trvtki koji sadrže glifosat. Iako je predstavnik Monsanta za Hrvatska za Tportal izjavio kako Monsanto danas drži svega 20 posto tržišta Roundupa, toj je korporaciji ipak u interesu da se glifosat zadrži izvan liste zabranjenih kemikalija jer proizvode GM sjeme otporno na glifosat, smatraju u EurActivu. Farmeri mogu sprejati velike količine herbicida, a da sjeme preživi.

Iako iz Ministarstva poljoprivrede napominju kako "bez obzira na eventualno ponovno odobrenje aktivne tvari glifosat na razini EU, EK može u bilo koje vrijeme ponovo razmatrati to odobrenje", građanima RH to može biti slaba utjeha. Ako čak i vlasti zemalja poput Francuske ili Nizozemske sumnjaju u zaključke raznim lobijima izložene Europske agencije za sigurnost hrane, zašto bi joj vjerovali građani Hrvatske?

Dodatni je uzrok zabrinutosti to što kada bi EFSA i bila u pravu po pitanju glifosata i raka, i dalje ostaje upitan utjecaj glifosata na hormone. "Prema prvotnom prijedlogu EK obvezali bi se proizvođači da dostave podatke o mogućim učincima glifosata kao endokrinog disruptora najkasU Hrvatskoj je trenutno registrirano osam proizvoda koji sadrže kombinaciju za koju Europska agencija za sigurnost hrane priznaje da je štetna - glifosata i koformulantanije do 1. kolovoza 2016. godine", kažu u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede.

"A gdje je tu princip predostrožnosti?", pitaju europske čelnike brojne okolišne i zdravstvene organizacije poput Pesticide Action Network Europe, te traže od EU da s autorizacijom ne žuri. Europska kemijska agencija ECHA provodi istraživanje o učincima glifosata na zdravlje čiji se rezultati očekuju krajem 2017. "Žurenje s odobrenjem nove dozvole sada, dok se čekaju rezultati ECHA-e, bilo bi kao skočiti iz aviona bez provjere padobrana", zaključili su u Greenpeaceau.

O glifosatu će se danas izjašnjavati i zastupnici u Europskom parlamentu, čiji je Odbor za okoliš već izglasao protivljenje reuatorizaciji na predloženih 15 godina te zatražio više istraživanja. Član odbora za okoliš EP-a Davor Škrlec ranije je otvorenim pismom pozvao hrvatskog ministra poljoprivrede na preispitivanje stajališta Ministarstva poljoprivrede o produženju autorizacije glifosata na ovako dugo vremensko razdoblje, no do promjene službenog hrvatskog stajališta nije došlo.

Rezolucija EP-a nije obvezujuća. Odluka o sudbini najviše korištene poljoprivredne kemikalije svih vremena i dalje je na EK i ministrima zemalja članica. Daljnja rasprava na tu temu nastavit će na sljedećem sastanku Stalnog odbora za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje pri EK u Bruxellesu za 18. i 19. svibnja.


 

aem_copy23824.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

<
Vezane vijesti