Unatoč eliminaciji odredbe o primjeni načela šutnje administracije i prihvatljivijim rokovima za odgovor uprave, Prijedloga Zakona o strateškim investicijskim projektima i dalje sadrži krupne rizike po prostor, javna dobra i transparentnost upravljanja, smatraju udruge civilnog društva.

Nakon krnje javne rasprave održane krajem siječnja, na današnjoj sjednici Vlade razmatran je nacrt Prijedloga Zakona o strateškim investicijskim projektima. Unatoč eliminaciji odredbe o primjeni načela šutnje administracije i prihvatljivijim rokovima za odgovor uprave, nacrt i dalje sadrži krupne rizike po prostor, javna dobra i transparentnost upravljanja koje ga i dalje čine neprihvatljivim, smatraju udruge civilnog društva.

Bernard Ivčić: Izuzetno je problematično da se lokalna zajednica u pojedinim slučajevima izuzima iz procesa donošenja odluka o projektima čija vrijednost ne prelazi tri milijuna eura

"Izuzetno je problematično da se lokalna zajednica u pojedinim slučajevima izuzima iz procesa donošenja odluka o projektima čija vrijednost, ovisno o okolnostima, ne prelazi tri milijuna eura. Riječ je o relativno malim projektima, a njihovo proglašavanje strateškima je stoga vrlo upitno i problematično", smatra Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije.

Unatoč izmjenama, u Prijedlogu Zakona i dalje stoji odredba o ukidanju obveze provedbenih planova za strateške projekte. "To je izrazito opasno i neodgovorno s više aspekata. Time se smanjuje kontrola gradnje u najosjetljivijim područjima i javni uvid u izgradnju budućih projekata. Najproblematičnije je što bi takva praksa donijela probleme samim investitorima. Provedbeni planovi su dio projektne dokumentacije, a bez njih se ne može osigurati infrastrukturna mreža, usklađenje s ostalim zahvatima u prostoru u kojem se realizira projekt, a loš publicitet zbog ne sudjelovanja javnosti u procesu donošenja odluka itekako može ugroziti projekte", upozorava Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata.

Hrvoje Hrabak: Loš publicitet zbog ne sudjelovanja javnosti u procesu donošenja odluka itekako može ugroziti investitore

"Ukoliko se usvoji predložena verzija Zakona, osigurat će se pretpostavke da se u nadolazećem periodu pojavi niz sukoba između građanske javnosti i investitora.  On omogućava ono što je do sada bilo najgore u procesima izgradnje u prostoru - omogućit će, primjerice, realizaciju aktualnog projekta na Srđu. U slučaju i da gradsko lokalno vijeće odbije urbanistički plan uređenja, taj projekt će se zahvaljujući ovakvom Zakonu svejedno moći realizirati. Sami prostorni planovi definiraju maksimalne gabarite u kojima se specifična namjena projekta može realizirati, no oni ne razrađuju kako će određeni projekti zaista izgledati u prostoru", kaže Teodor Celakoski iz Prava na grad te dodaje da će se usvajanjem ovakvog Prijedloga Zakona o strateškim investicijskim omogućiti divljanje kapitala u prostoru. "Umjesto da Vlada unaprijedi Zakon o referendumu, odnosno, uskladi ga s ustavnim promjenama, ona predstavničkim tijelima na lokalnoj razini oduzima mogućnost odlučivanja o sudbini velikih projekata", zaključuje Celakoski.

Teodor Celakoski: Umjesto da Vlada unaprijedi Zakon o referendumu, ona predstavničkim tijelima na lokalnoj razini oduzima mogućnost odlučivanja o sudbini velikih projekata

Ministarstvo gospodarstva zadnjih pet mjeseci radilo je na preciziranju odredbi iz Zakona, ponajviše zbog pritiska Europske komisije koja je kritizirala njegovu prvu verziju. "Taj trud trebao je biti usmjeren u pripremu sustavnih reformi, a ne za stvaranje boljih uvjeta za privilegirane investitore", smatra Marina Škrabalo iz GONG-a. "Postoji vjerojatnost da će ovaj Zakon napraviti dimnu zavjesu koja će skriti sve potrebne reforme. Među problematičnim odredbama nalazi se i ona o davanju popusta svim kompanijama koje se kao strateški investitori javljaju na natječaje u sklopu javno-privatnih partnerstava, a za koje ne vrijede ista pravila polaganja računa o financijskom poslovanju. To ukazuje na činjenicu da se takvim prijedlogom možda osiguravaju popusti za javna poduzeća, a koja nisu reformirana na vrijeme, s ciljem njihovog nošenja s velikim, kapitalnim investicijama. To je samo jedan od pokazatelja da bi se Vlada trebala baviti sustavnim reformama i donošenjem akcijskih planova koji će stvoriti povoljne uvijete za sve one koji žele stvarati u ovoj zemlji, a ne samo za one koji imaju pristup povlaštenoj usluzi", upozorava Škrabalo.

Prijedlog Zakona došao je na saborsku raspravu bez poštivanja Poslovnika Vlade RH u kojem stoji da zakoni koji su prošli javnu raspravu moraju biti upućeni u Sabor s komentarima proizašlima iz rasprave. "Očekujemo da će Vlada uputiti komentare, kako zainteresirane javnosti, tako i Europske komisije, svim sabornicima kako bi imali mogućnost uvida u sve pristigle primjedbe. Prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima ne podrazumijeva ni bilo kakav oblik kontrole Sabora nad njegovom provedbom, što se protivi Ustavu", kaže Nives Miošić, pravnica GONG-a.

zelena_akcija_gong_tih_foto_tamara_opacic.jpg

Marina Škrabalo: Socijalni partneri i javnost se trebaju što više angažirati u javnoj raspravi jer ovako bitan zakona ne smije biti donesen tako što će se njime baviti samo političke elite

Zorislav Antun Petrović iz Transparancy Internationala Hrvatska ističe da Prijedlog Zakona podrazumijeva nekoliko korupcijskih rizika među kojima su i nejasni kriteriji za definiranje povjerenstva koje bi odlučivalo o tome koji su projekti od strateškog interesa. "Korupcijski rizik predstavlja i činjenica da Prijedlog ne podrazumijeva obvezu objave svih ugovora sklopljenih na temelju Zakona. Inzistirat ćemo da se tijekom saborske rasprave takve odredbe bitno poprave", ističe Petrović.

Problematična verzija Zakon o strateškim investicijskim tek je jučer objavljena na internetskim stranicama Vlade i Sabora. Aktivisti udruga civilnog društva napominju da će nastaviti s njenom analizom te da će pokušati pokrenuti saborske zastupnike da budu odgovorni prilikom njenog izglasavanja. "Socijalni partneri i javnost se trebaju što više angažirati u javnoj raspravi jer ovako bitan zakona ne smije biti donesen tako što će se njime baviti samo političke elite", poručuje Marina Škrabalo.

<
Vezane vijesti