solar.jpgInformativni izračun koji nudi besplatna web aplikacija, pokazuje potencijalnu korist za kućanstvo koja se može ostvariti ugradnjom solarnih sustava na krovovima.

Tvrtka Geofoto pozvala je građane Zagreba i Zadra da izračunaju solarni potencijal svojih krovova za potrebe ugradnje solarnih sustava za električnu energiju, besplatno putem web aplikacije http://iscope.graphitech-projects.com koja se testira u sklopu međunarodnog projekta i-Scope sufinanciranog sredstvima Europske unije.

Nakon upisivanja adrese i odabira zgrade te željenog solarnog sustava za instalaciju izračunava se godišnji potencijal za produkciju električne energije, trošak instalacije sistema, godišnji povrat investicije, količina smanjene emisije ugljikovog dioksida tj. utjecaja na okoliš, kao i prihod od prodane električne energije i drugi podaci. Informativni izračun pokazuje potencijalnu korist za kućanstvo koja se može ostvariti ugradnjom solarnih sustava na krovovima. Građane se moli da, nakon korištenja aplikacije, ispune kratku anketu koja će omogućiti vrijednu povratnu informaciju za što kvalitetniji finalni proizvod.

"Na temelju analize osunčanosti krovova i gubitka toplinske energije kroz termalno skeniranje izrađeni su 3D modeli gradova s prikazom disperzije energije sunca na krovištu zgrada kako bi se mogle točno procijeniti mogućnosti za uporabu solarne energije u kućanstvima. Stres-test web aplikacije koji se sada provodi na manjem području pomoći će nam da kreiramo kvalitetnije podatke za šire područje ovih gradova, a koji će biti objavljeni u finalnoj verziji aplikacije sredinom 2015. godine", pojasnila je Nika Jeričević, voditeljica projekta i-Scope u Geofotu.

zadar.jpg

Uz Grad Zagreb i Zadarsku županiju kao partnere korisnike projekta, tvrtka Geofoto tehnički je partner u projektu i-Scope koji je pokrenut u siječnju 2012. godine, dok su međunarodni tehnički partneri Graphitech (Italija), Sinergis (Italija), M.O.O.S (Njemačka), Epsilon (Grčka), Virje Universiteit Brusel (Belgija), GIStandarsds LTD (Ujedinjeno Kraljevstvo), INDECO Soft (Rumunjska), Evrogeomatica d.o.o (Srbija) i GeoSYS Limited (Malta).

Web platforma će upravi, stručnjacima i građanima pružati pametnu uslugu dizajniranu za izračun solarnog potencijala koji se može procijeniti s visokom preciznošću za svaki objekt. Aplikacija koja se sada testira u Hrvatskoj će osim mogućnosti iskorištavanja solarne energije ostalim korisnicima u svijetu omogućiti i uvid u sustav ruta bez zapreka u gradovima kao potpora osobama s posebnim potrebama te izradu karte buke. Vrijednost cijelog projekta je četiri milijuna eura te je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz CIP-ICT program podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kao dijela Okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost EU.

Ključne riječi: obnovljivi izvori, solarna energija
<
Vezane vijesti