H-Alter
Foto: WWFFoto: WWFNa pješačkom mostu rijeke Save uoči Međunarodnog dana zaštite okoliša (5. lipnja), svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) u subotu je započela novo izdanje svoje nacionalne kampanje Naše rijeke, naše blago!.

Početak turneje obilježio je spust kajakaša Kanu kluba Končar koji su držeći transparent akcije Veslajmo za naše rijeke! koja se provodi u sklopu kampanje, slikovito prošli ispod mosta naše najveće rijeke.

U razdoblju od 5. do 10. lipnja kajakaši će se spustiti po šest hrvatskih rijeka. Osim rijeke Save veslat će se Dravom (5. lipnja), Kupom (6. lipnja), Zrmanjom (8. lipnja), Koranom (9. lipnja) i Mrežnicom (10. lipnja). WWF Adria je kao dio kampanje pokrenula i peticiju za spas rijeke Krupe usmjerenu prema Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Zadarskoj županiji. Kanjon rijeke Krupe treba se izuzeti iz svih oblika korištenja u hidroenergetske svrhe na ovoj samo sedam kilometara dugoj rijeci!

"Svim rijekama ćemo veslati, osim po rijeci Krupi na kojoj je zabranjeno veslanje, pa ćemo pješačiti, tako da ćemo ustvari obići ukupno sedam rijeka. Cilj ove kampanje je osvijestiti javnost i donosioce odluka o potrebi očuvanja naših rijeka i njihovog korištenja na održiv način koji ne ugrožava biološke, ekološke i krajobrazne karakteristike. Naše rijeke su naše blago, te se na taj način prema njima treba i odnositi!“, istaknula je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

Kajakaši će tijekom cijele kampanje dokumentirati svoje veslanje fotografijama i videima kako bi prikazali javnosti ljepotu slobodnih rijeka ali i prikazali drastičnu promjenu koja se događa s rijekom prije i poslije izgradnje brane.

sava_wwf.jpg

"Hidroelektrane, bile velike ili male, imaju dugoročne posljedice na živi svijet rijeke, ali i okolnog stanovništva. Imamo najnovije primjere malih hidroelektrana, na Kupi mHE Ilovac i Mrežnici mHE Dabrova dolina, gdje se jasno vidi kako nisu poštivani uvjeti zaštite prirode i okoliša, te je područje ograđeno i postalo je nepristupačno za druge korisnike. Mi stanovnici Karlovačke županije živimo na četiri rijeke i želimo nastaviti koristiti naše rijeke kao do sada, uživati u njima i biti sigurni da će i naša djeca to moći“, kaže Denis Frančišković iz karlovačke udruge Eko Pan.

"Kao veliki zaljubljenik u rijeke, obišao sam mnoge, a ove naše su stvarno među ljepšima. KK Končar se pridružio ovoj kampanji zato što zagovaramo iste ideje: čiste, očuvane rijeke koje ljudi koriste za sport i rekreaciju. Više od 10 naših članova sudjelovalo je danas na veslanju po Savi, a još više će ih se pridružiti na veslanju  rijekama kroz cijeli tjedan“, rekao je Stipe Radelić, predsjednik Kanu kluba Končar iz Zagreba, nakon što je doveslao do Savskog mosta.

U sklopu kampanje "Naše rijeke, naše blago!“ bit će organizirana i različita popratna događanja koja će obuhvatiti dva okrugla stola na temu "Budućnost Kupe“ i "Za Koranu i Mrežnicu“, edukativne radionice, bogat kulturni program i završni događaj 10. lipnja na gradskom kupalištu Duga Resa na koji se pozivaju svi ljubitelji prirode. Cijeli program možete vidjeti na facebook stranici WWF Adrije, a svakodnevnu akciju pratiti na službenom facebook događaju kampanje "Naše rijeke, naše blago!“ – Veslajmo za naše rijeke.

<
Vezane vijesti