H-Alter
Foto: L.R.<br>Foto: L.R.
''Otvorili smo mobingfon i u nepunih mjesec dana zaprimili 119 prijava u kojima se navode različiti oblici pritisaka, zastrašivanja, prijetnji otkazom, uznemiravanja, vrijeđanja. Ne radi se samo o odgajateljima, ima tu i kuhara, spremačica i domara. Nećemo zatvarati oči pred problemima i zato danas zahtijevamo rad bez straha i dostojanstveno radno okruženje'', rekla je na jučerašnjem prosvjedu protiv mobinga u gradskim vrtićima predsjednica SOMK-a Božica Žilić.

Dvjestotinjak ljudi okupilo se jučer na Trgu bana Jelačića u Zagrebu na prosvjedu protiv mobinga u gradskim vrtićima u organizaciji Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK). Prosvjedom pod nazivom Pravo na rad bez straha – stop mobingu na radnom mjestu nastojalo se upozoriti na neizdržive uvjete rada u gradskim vrtićima gdje se mnoge radnice svakodnevno susreću sa raznim oblicima psihičkog pritiska od strane ravnatelja i uprava.  

Organizatori su istaknuli kako prosvjeduju jer žele raditi bez straha, grča i zdravstvenih problema, pa su mnoge radnice na prosvjed došle sa flasterom na ustima kako bi i performativno upozorile na uvjete rada u vrtićima. Okupljenima se obratila psihologinja Sanja Vdović koja je u Dječjem vrtiću Remetinec prošle godine dobila otkaz nakon čega se javnost počela upoznavati s autokratskim upravljanjem od strane ravnateljice Merice Matijević koja je jučer konačno i razriješena dužnosti.

Prošle godine SOMK je na istom mjestu organizirao prosvjed Daj pet za DPS kojim se tražila primjena Državnog pedagoškog standarda, ali temeljni zahtjevi nisu ispunjeni. ''Svatko tko radi griješi, bio on radnik, poslodavac ili vlast. Mi nismo savršeni, ali tražimo pravi smjer koji vodi prema čovjeku. Onima koji ustrajno, bezobzirno i obijesno krše ljudska prava i dostojanstvo može se dogoditi da na kraju i sami ostanu bez njega'', rekla je Vdović te istaknula važnost SOMK-a kao sindikata koji joj je pomogao kad je bilo najpotrebnije.

Predsjednica SOMK-a Božica Žilić rekla je kako gradske vlasti već godinama ignoriraju radničke probleme i sindikalne zahtjeve. Prošle godine SOMK je na istom mjestu organizirao prosvjed Daj pet za DPS kojim se tražila primjena Državnog pedagoškog standarda, ali temeljni zahtjevi nisu ispunjeni. Ove godine prosvjeduje se radi maltretiranja radništva koje je, sudeći po broju prijava SOMK-u, široko rasprostranjeno i predstavlja gorući društveni problem.

''Otvorili smo mobingfon i u nepunih mjesec dana zaprimili 119 prijava u kojima se navode različiti oblici pritisaka, zastrašivanja, prijetnji otkazom, uznemiravanja, vrijeđanja. Ne radi se samo o odgajateljima, ima tu i kuhara, spremačica i domara. Brojka može biti i veća jer se neki ne usuđuju prijaviti takve pojave. Takvih slučajeva je bilo i ranije, ali su ljude odbijale institucije ovog grada i ministarstva, ali i sindikata. Još do jučer, pročelnik Ivica Lovrić govorio je da SOMK vrši mobing nad institucijama i da radnici lažu. Ovim putem poručujemo da od vlasti u gradu očekujemo uvažavanje sindikata, partnerstvo i socijalni dijalog jer smo prerasli uzaludna obećanja i jer nas je čekanje izmorilo'', rekla je Žilić i dodala kako su svojedobno skupili 1500 potpisa za smjenu ravnateljice Matijević na što je Lovrić rekao da stoji uz ravnateljicu. Iako je Matijević jučer smijenjena, ona nije usamljena u maltretiranju radništva, pa je Žilić navela i druge vrtiće u kojima ravnateljstvo vrši mobing - En ten tini, Jabuka, Bukovac, Poletarac itd.

Organizatori su istaknuli kako prosvjeduju jer žele raditi bez straha, grča i zdravstvenih problema, pa su mnoge radnice na prosvjed došle sa flasterom na ustima kako bi i performativno upozorile na uvjete rada u vrtićima.''Tražimo da se takvi pojedinci smjene, nećemo zatvarati oči pred problemima i zato danas zahtijevamo rad bez straha, dostojanstveno radno okruženje i poštovanje temeljnih ljudskih prava i slobode sindikalnog organiziranja. Pozivamo sve kolegice koje rade pod pritiskom da izađu iz sjene i uštekaju se u SOMK. Obranimo zajednički svoje pravo za bolje uvjete rada'', rekla je za kraj Žilić.

Sramotan tretman prema odgajateljicama i drugim radnicima u vrtiću može se riješiti jedino kolektivnim djelovanjem radnika i sindikata, stoga je jučerašnja akcija SOMK-a važan korak prema daljnjoj mobilizaciji radništva u vrtićima, odnosno stvaranju pritiska prema institucijama vlasti. Lošom provedbom Državnog pedagoškog standarda i dozvolom ravnateljskog iživljavanja nad samim radnicima, državne i gradske vlasti ujedno pokazuju da ih nije briga ni za predškolske uzraste, stoga bi se i sami roditelji trebali priključiti potpori SOMK-u i solidarizirati se s radnicima.

Ključne riječi: SOMK, radnice, vrtići, mobing
<
Vezane vijesti