Foto: A.K.Foto: A.K.Trnjanski kresovi gorjeli su jučer, četvrti puta zaredom, na Savskom nasipu kod Mosta slobode. Uz brojne radionice, pjevanje zborova, dodjelu nagrade En Face/ Anfas i nastupe bendova u Močvari, proslavljeno je oslobođenje Zagreba, nepokorenog grada.

Podsjetimo, 2015. godine, povodom 70. godišnjice oslobođenja obnovljena je tradicija obilježavanja i slavljenja Dana oslobođenja Grada Zagreba, paljenjem jednoga krijesa. Time je oživljena proslava ugašena devedesetih godina prošlog stoljeća.

Program je ove godine počeo rano popodne, raznim radionicama i performansima, a glavni dio je uslijedio u 19 i 30 sati, kad su zapaljena četiri krijesa kao simbol ulaska partizana u grad. Paljenje je popraćeno pjevanjem aktivističkih zborova - nastupali su Le Zbor, Zbor Domaćigosti, ZborXop, Partizanski zbor i Slavjanka.

Neposredno prije, Inicijativni odbor građanki i građana Dalmacije koji je lani ustanovio nagradu EN FACE / ANFAS, dodijelio je ovogodišnje nagrade. Ove godine u kategoriji Izvorna inspiracija pripala je publicistu i aktivistu Saši Šimpragi za seriju vrijednih inicijativa, kontinuirani i predani aktivistički i kulturni rad, a naročito za Virtualni muzej Dotrščina.

U kategoriji Novo nadahnuće nagrađeni su Are you Syrious?, Radio Borba, NK Zagreb 041, Dugine obitelji, Inicijativa za filozofski, Jasenka Grujić i Dubravko Lepušić, Živi atelje DK, Građanska inicijativa Savica za park i Feministički kolektiv fAKTIV.

Program je zaključen koncertom bendova She Loves Pablo, FNC diverzant, Kriva Istina, Kurve i Skelpit u Močvari. I ove godine posjećenost je bila na razini, što pokazuje kako razumijevanja, angažmana i strasti prema Zagrebu kao nepokorenom gradu i dalje ne nedostaje.

Ključne riječi: zagreb, antifa, trnjanski kresovi
<
Vezane vijesti