H-Alter
images.jpgDvadesetak aktivista Kuće ljudskih prava u petak je pred sjedištem Hrvatskog olimpijskog odbora na Trgu Krešimira Ćosića u Zagrebu organiziralo miran prosvjed u znak solidarnosti s aktivistima i borcima za ljudska prava u Azerbajdžanu.

"Glavni grad Azerbajdžana Baku domaćin je Prvih  europskih igara i Hrvatski olimpijski odbor zdušno se i svesrdno uključio, a da pritom ne spominje represiju bez presedana koja se događa u toj državi prema vođama neovisnih organizacija civilnog društva, mnogim mladim aktivistima i vodećim neovisnim novinarima", naglasili su organizatori prosvjeda i pred ulazom u HOO ostavili plakate s fotografijama osuđenih političkih protivnika aktualne vlasti te plakat s natpisom "Zašto se šuti o represiji u Azerbajdžanu".

Slične prosvjede Amnesty International planirao je organizirati i pred sjedištima nacionalnih olimpijskih odbora u drugim europskih zemljama čiji sportaši nastupaju na Prvim EI u Bakuu.

Predsjednik Europskog olimpijskog odbora (EOO) Patrick Hickey u četvrtak je izjavio da ne želi komentirati odluku azarbajdžanskih vlasti o zabrani ulaza u državu predstavnicima Amnesty Internationala.  

"Radi se o pripadnicima političke grupe i to je pitanje za državne vlasti u Azerbajdžanu. Mi nismo politička, već sportska organizacija", rekao je Hickey.

Ključne riječi: Azerbajdžan
< >
Vezane vijesti