Foto: Ivan ŠejićFoto: Ivan ŠejićPerformansom ispred francuskog veleposlanstva u Zagrebu Zelena akcija, Greenpeace i Bankwatch danas su zatražili od banke Crédit Agricole da se povuče iz svih poslova vezanih uz Plomin C, a akciju s istim zahtjevom istovremeno su izveli i francuski aktivisti.

Otpor protiv izgradnje termoelektrane Plomin C nastavlja jačati na međunarodnoj razini, javljaju ekološke udruge. Danas su protiv ovog projekta održane dvije akcije – u Parizu i Zagrebu. Cilj obje akcije je prisiliti francusku banku Crédit Agricole, koja je preuzela ulogu financijskog savjetnika za Plomin C, da se povuče iz ovog projekta.

U Parizu su aktivisti udruge Friends of the Earth France upali u poslovnicu ove banke te izveli performans tražeći od Crédit Agricolea da prestane podržavati izgradnju Plomina C zbog negativnog utjecaja kojeg bi ova termoelektrana imala na zdravlje i klimu. Prema analizi koju su napravili Bankwatch i Friends of the Earth France, Plomin C je u suprotnosti i s kriterijima poslovanja samog Crédit Agricolea te je nužno da ova banka napusti ideju realizacije tog projekta. Sličnom kampanjom, francuski aktivisti uspjeli su krajem prošle godine natjerati drugu francusku banku, Société Générale, da odustane od ulaganja u rudnik ugljena u Australiji.

U Zagrebu su aktivisti Zelene akcije, Greenpeacea i Bankwatcha izveli prosvjedni performans ispred francuskog veleposlanstva te plesom i pjesmom poručili da Crédit Agricole mora prestati podržavati izgradnju Plomina C.

"Termoelektrana na uvozni ugljen Plomin C je financijski neisplativ i zdravstveno štetan projekt koji bi dodatno negativno utjecao na klimatske promjene, a pri tome ne bi doprinio smanjenju uvoza energije u Hrvatsku. Konačno je vrijeme da se ovaj projekt odbaci te da se hrvatska energetska politika okrene energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije", poručili su aktivisti te podsjetili kako je prema nedavnom izvještaju Deutsche Bank, omjer veleprodajne proizvodne cijene električne energije iz ugljena u usporedbi s onom iz obnovljivih izvora prije četiri godine iznosio je 7:1, a sada je nešto niži od 2:1, s izgledima da dosegne 1:1 u idućih godinu – godinu i pol.

"U takvim uvjetima imperativ mora biti upravo ulaganje u obnovljive izvore te potpuno odustajanje od novih termoelektrana na ugljen", zaključili su.

Ključne riječi: zelena akcija, termoelektrane, Plomin C
<
Vezane vijesti