zagreb_grad_krijesnica.jpgNiz partnera, organizacija, građanskih incijativa i uz podršku znanstvenica s dva sveučilišta, pokrenuta je incijativa za privremeno gašenje javne rasvjete na Dubravkinom putu u Zagrebu tijekom intenzivnog razdoblja aktivnosti krijesnica (lipanj - sredina srpnja, svega nekoliko tjedana). Mjera se predlaže s ciljem zaštite te i drugih životinjskih vrsta i njihovih prirodnih staništa na prostoru grada Zagreba i to tijekom najaktivnijeg razdoblja populacije krijesnica, kao konkretna mjera smanjenja svjetlosnog onečišćenja.

Predloženo je da se u tom razdoblju javna rasvjeta na lokaciji ili uopće ne pali ili gasi od 22 sata i ostane ugašena čitavu noć kad je frekvencija korištenja šetnice kroz park-šumu od strane građana minimalna, a mrak neizmjernio koristi krijesnicama i drugim životinjama.

S obzirom na izuzetnu važnost park-šume oko Dubravkinog puta za zagrebački ekosustav i bioraznolikost, predlože se i da se razmotri cjelogodišnji režim ograničene javne rasvjete na toj lokaciji, primjerice da se kroz čitavu godinu svjetla gase iza 23 sata ili ponoći.

Incijativa također predlože da se za privremeno gašenje javne rasvjete razmotre još neke lokacije u vrijeme intenzivne aktivnosti krijesnica, kao što je Cmrok, SRC Jarun prema nasipu, južni savski nasip, itd. Uz nepobitne koristi po populaciju krijesnica te ostale zaštićene i druge životinjske vrste, smatraju da bi ova akcija mogla biti prepoznata u cijelom svijetu kao najbolji mogući primjer očuvanja okoliša od strane glavnog grada neke države.

Istovremeno, opažanje krijesnica u gradskom okruženju može biti velika atrakcija za sve građane i znatni potencijal kao jedinstvena turistička atrakcija (“Zagreb – grad krijesnica”), odnosno prirodni “Festival svjetla”.

Incijativu supotpisuju:

- Astronomsko društvo Beskraj
- Udruga za zaštitu noćnog neba Naše nebo 
- Platforma 1postozagrad
- Građanska incijativa Spasimo Potok Črnomerec
- Zelena akcija / FoE Croatia
- Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Darija Lemić, Matej Orešković, Marija Andrijana Galešić / Krešo Krijesnica - Spasimo svjetla našeg djetinjstva
- Sveučilište u Wollongongu (Australija), Katarina Mikac

<
Vezane vijesti