Foto: wikimediaFoto: wikimediaTijekom proteklih pet mjeseci 45 novinara iz 15 različitih zemalja u tajnosti je radilo na dovršavanju istraživanja malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, ubijene u listopadu 2017. godine. Podsjećamo, Caruana Galizia preko 30 godina izvještavala je o korupciji i pranju novca na Malti, što je u konačnici i koštalo života. No, kako tim ovih novinara, okupljenih u platformu Zabranjene priče, navodi – možete ubiti novinara, ali ne i priču.

Inspiracija za pokretanje platforme bila je novinarska kolaboracije od prije 41. godinu kada je u SAD-u ubijen novinar Don Bolles zbog istraživanja o prevari sa zemljištem. Tada se 38 novinara iz 28 različitih novina i televizijskih kuća udružilo kako bi dovršili Bollesov rad.

Danas, novinari su se udružili kako bi nastavili rad Caruanae Galizije, ali i rad drugih novinara koji su pritvoreni ili ubijeni zbog svog rada. Projekt Daphne ima samo jedan cilj – informirati javnost o događanjima koji su doveli do njenog ubojstva i dovršiti priču koju je Caruana Galizia započela.

Ako želite podržati projekt Zabranjene priče možete donirati OVDJE.

<
Vezane vijesti