Prtsc: RTLPrtsc: RTL"I jedna i druga strana zapravo obmanjuju javnost jer točni i pouzdani statistički podaci o nestalima u odnosu na njihovu etničku pripadnost ne postoje", poručili su iz hrvatske i srpske udruge mladih za ljudska prava, pozivajući vlade obje države da pomisle na osjećaje obitelji nestalih osoba koje dugo čekaju saznati što se dogodilo njihovim najbližima kada se upuštaju u ovakve plitke, neodgovorne i opasne polemike.

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska (Inicijativa HR) i Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija  (Inicijativa SR) duboko osuđuju diskurs javne polemike o etničkom sastavu broja nestalih osoba između predstavnika vlada Hrvatske i Srbije. Prilikom sudjelovanja na inauguraciji Predsjednice RH, premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je medijima kako je među nestalima iz rata 1990-ih na području RH danas više osoba srpske nego hrvatske narodnosti. Odgovor je već sljedećega dana stigao iz Ministarstva branitelja RH u kojem demantiraju ovaj navod premijera Vučića i tvrde suprotno. Inicijative iz ove dvije zemlje upozorile su na dva problema koja proizlaze iz ove javne polemike. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Pozivamo vlade obje države da više energije, kapaciteta i pažnje ulože u sam proces lociranja i identificiranja preostalih osoba nestalih u vezi s ratom 1990-ih. Ovo je najvažniji preostali humanitarni problem iz rata koji bi svakako trebao biti prioritet kako svake pojedine države u pitanju, tako i u njihovim bilateralnim odnosima"Prvenstveno, i jedna i druga strana zapravo obmanjuju javnost jer točni i pouzdani statistički podaci o nestalima u odnosu na njihovu etničku pripadnost ne postoje. Naime, Inicijativa HR vodi redovnu evidenciju i analizira rad institucija nadležnih za proces otkrivanja sudbine nestalih. Podatke o ovom procesu prikupljamo iz medija, iz komunikacije s udrugama/udruženjima porodica nestalih osoba, a poglavito od samih institucija. U tom smislu, tvrdimo kako Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja RH ne vodi statističku evidenciju u odnosu na etnički identitet nestalih osoba, već po specifično dizajniranim programima. Evidencija se vodi kroz dva programa: (a) Program '91/'92 i (b) Program '95. U načelu, u prvom je programu više nestalih osoba hrvatske narodnosti, a u drugom srpske. No, javno tvrditi i polemizirati o konkretnim brojkama u odnosu na statističku varijablu prema kojoj programi nisu ustanovljeni neuvjerljivo je i neodgovorno.

Ukoliko bilo koja strana ima saznanja kako je etnički identitet nestalih osnova po kojoj se proces vodi diskriminatorno, pozivamo ih da to javno kažu te prilože podatke koji bi takve navode potvrdili. U protivnom, trebali bi se od ovakvih navoda suzdržati. Drugi i važniji problem je u tome što se ova polemika uopće vodi. Naime, to koji je etnički identitet nestale osobe ne bi ni u kojem smislu trebalo biti važno ovim institucijama jer one imaju obvezu pristupati otkrivanju sudbina nestalih bez diskriminacije, odgovorno i profesionalno, neovisno o karakteristikama poput etničkog identiteta.

Pozivamo vlade obje države da pomisle na osjećaje obitelji nestalih osoba koje ovako dugo čekaju saznati što se dogodilo njihovim najbližima kada se upuštaju u ovakve plitke, neodgovorne i opasne polemike. Konačno, pozivamo vlade obje države da više energije, kapaciteta i pažnje ulože u sam proces lociranja i identificiranja preostalih osoba nestalih u vezi s ratom 1990-ih. Ovo je najvažniji preostali humanitarni problem iz rata koji bi svakako trebao biti prioritet kako svake pojedine države u pitanju, tako i u njihovim bilateralnim odnosima."

<
Vezane vijesti