Foto: HinaFoto: HinaInicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) najoštrije osuđuje jučerašnju izjavu tehničkog ministra obrane Tomislava Medveda u kojoj između ostalog navodi da ''hrvatski branitelji više nikada neće biti progonjeni ni od koga'', te kako će ''poduzeti sve da se oslobodi Veljka Marića'', osuđenog ratnog zločinca koji je 1991. ubio civila Petra Slijepčevića u selu Rastovac nedaleko Grubišnog Polja.

"Ovim putem Medved izražava nastojanje najviših državnih institucija Republike Hrvatske da na slobodu puste osobu koja je osuđena za Inicijativa ističe kako Medved navodeći da ''hrvatski branitelji više nikada neće biti progonjeni ni od koga'', nastoji amnestirati grupu građana od bilo kakvog kaznenog progonatežak zločin čime dolazi u oštar sukob s nacionalnim i međunarodnim pravnim standardima te elementarnim ljudskim i građanskim pravima", stoji u priopćenju YIHR-a.

Inicijativa ističe kako Medved navodeći da ''hrvatski branitelji više nikada neće biti progonjeni ni od koga'', nastoji amnestirati grupu građana od bilo kakvog kaznenog progona čime negira odredbe Članka 14. Ustava Republike Hrvatske koji jamči jednakost svih pred zakonom.

Zbog svega navedenog Inicijativa mladih za ljudska prava poziva Vladu Republike Hrvatske da se suzdrži od ovakvih izjava koje narušavaju susjedske odnose i ponovno ugrožavaju međunarodni ugled Republike Hrvatske.

 

aem_copy79435.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti