img_9687_copy24293.jpgPovodom privođenja aktivista Inicijative mladih za ljudska prava - Hrvatska u Novskoj nakon akcije na ploči HOS-a za komentar je upitan ministar u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin, koji je konstatirao kako je to "sramota Hrvatske". Inicijative mladih za ljudska prava iz Hrvatske i Srbije zajednički poručuju da ne prihvaćaju selektivnu podršku svojim vrijednostima i aktivnostima i poručuju ministru Vulinu da se koncentrira na proces suočavanja s ratnom prošlošću u Srbiji, i na težak položaj civilnih žrtava rata u Srbiji.

To je posao koji je do sada obavljao katastrofalno, ističu iz YIHR-a.Inicijativa upozorava da je politika promatranja susjeda preko nišana i porast nacionalističke retorike previše puta u prošlosti dovela do sumraka svih civilizacijskih vrijednosti

"Ministar Vulin je cijelu svoju političku karijeru posvetio negiranju i opravdavanju zločina počinjenih od strane srpskih snaga, veličanju mita o srpskom narodu kao najvećoj žrtvi svih sukoba u povijesti i narušavanju odnosa u regiji. Ministar Vulin se vrlo glasno oglasio povodom postupanja hrvatske policije, ali ne smatra da je sramota da se protiv Anite Mitić, direktorice Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji pokrene prekršajni postupak zbog organiziranja komemorativnog skupa za žrtve genocida u Srebrenici. Posebnu vrstu licemjerja predstavlja Vulinovo pozivanje na antifašističke vrijednosti u svojim naporima da dodatno antagonizira srpsko i hrvatsko društvo", stoji u priopćenju.

Inicijativa upozorava da je politika promatranja susjeda preko nišana i porast nacionalističke retorike previše puta u prošlosti dovela do sumraka svih civilizacijskih vrijednosti, odnijela stotine tisuća života u našim zemljama i razorila sve moralne osnove naših društava. Traže od ministra Vulina, ali i svih ostalih političara u regiji, da konačno prestanu kockati se našim sudbinama.

<
Vezane vijesti