H-Alter
Foto: Goran ŠafarekFoto: Goran ŠafarekU posljednje Izmjene i dopune Prostornog plana Koprivničko-križevačke županije nisu uvrštene hidroelektrane Molve 1 i 2, priopćeno je iz WWF-a.

Unatoč najavama kako će u novi prijedlog Prostornog plana županije biti uključene hidroelektrane Molve 1 i 2, jednogodišnja kampanja za spas rijeke Drave od novih hidroelektrana svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF-a pridonijela je odličnom rezultatu – u posljednjem prijedlogu izmjena i dopuna nisu uvrštene nove hidroelektrane. Informacija je potvrđena i na današnjem javnom izlaganju u koprivničkoj Gradskoj vijećnici.

"Potvrda da hidroelektrane Molve 1 i 2 neće biti uvrštene u Prostorni plan Koprivničko-križevačke županije nije mogla doći u boljem trenutku. Pozdravljamo napore nadležnih institucija da isključi mogućnost razvoja novih hidroelektrana na rijeci Dravi, posebice Ministarstva zaštite okoliša i energetike i bivše Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP). Odluka je to koja može imati dalekosežne posljedice te će značajno doprinijeti očuvanju rijeke Drave, riječnog bisera kontinentalne Hrvatske i Europe", ističe Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.

Podsjećamo kako je nakon višemjesečnih odgađanja 25. ožujka počela javna rasprava o IV. Izmjenama i dopunama Prostornog plana Koprivničko-križevačke županije, a građanke i građani svoje mišljenje o Planu mogu izraziti do njenog kraja, 23. travnja. Nakon uspješne kampanje za uklanjanjem novih hidroelektrana na rijeci Dravi, važno je da ih se isključi i iz nacionalnih dokumenata i planiranog Državnog plana prostornog razvoja.

"Uklanjanjem Molvi 1 i 2 iz nacionalnih dokumenata, dugoročno će se zaštiti rijeka Drava od razvoja hidroenergetskih potencijala. Logičan je to korak u našim nastojanjima trajne zaštite rijeke Drave s obzirom na to da je Drava u Hrvatskoj dio Regionalnog parka 'Mura-Drava', ekološke mreže Natura 2000 i UNESCO-ovog Prekograničnog rezervata biosfere 'Mura-Drava-Dunav'", napominje Korn Varga i poziva građane da se uključe u javnu raspravu.

Ključne riječi: hidroelektrane, drava, WWF, hrvatske rijeke
<
Vezane vijesti