Foto: Dario Grizelj, HinaFoto: Dario Grizelj, HinaVlada bi na današnjoj sjednici trebala raspravljati i dati suglasnost za eksploataciju ugljikovodika uz Dravu i Savu, čime se ekonomski i ekološki može nanijeti dugoročna šteta građanima i okolišu. Zelena akcija smatra potpuno neprihvatljivom namjeru Vlade, čiji je prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko, da donosi bilo kakve odluke vezane uz eksploataciju ugljikovodika, tj. naftni "biznis" u Hrvatskoj.

Ističu kako je Karamarko u postupku utvrđivanja sukoba interesa na području poslovanja s naftom vezanog za aferu Konzultantica te u postupku izglasavanja nepovjerenja uslijed povezanosti s jednom stranom interesnom grupom vezanom upravo uz poslovanje s naftom. Trenutna Vlada, slično kao i prethodna, nastavlja gurati štetne fosilne projekte, pri tome stvarajući veliki prostor sumnjama u sukob interesa i pogodovanja interesima stranih naftnih kompanija

"Karamarko nema nikakvu vjerodostojnost za donošenje strateški bitnih odluka vezanih za ugovore i koncesije u energetskom sektoru koji mogu dugoročno naštetiti okolišu i građanima Hrvatske. Eventualno ustrajavanje na donošenju odluka u tom području prvenstveno govori o razmjerima nepoštivanja i neshvaćanja raspoloženja javnosti o trenutnoj Vladi, a u poslovnom smislu bit će više nego upitne te podložne novim istražnim procesima". stoji u priopćenju Zelene akcije.

Zelena akcija poziva nadležne institucije na istragu, a posebno Sabor RH da, bez obzira na izgledne skorašnje izbore, što prije uspostavi istražnu komisiju koja bi se pozabavila nepravilnostima i korupcijom u poslovanju vezanom uz naftu. Napominju kako se to odnosi na ovu, ali i prošlu Vladu, prvenstveno bivšeg ministra gospodarstva Vrdoljaka, te na djelovanje Karamarka i Vrdoljaka u interesu stranih naftnih lobija, a na veliku štetu hrvatskih nacionalnih interesa.

Podsjećaju kako je prethodna Vlada je u lipnju 2015. godine donijela odluke o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Dozvolu za istraživanje i eksploataciju na jednom istražnom prostoru dobila je INA, za jedno tvrtka Oando Plc iz Nigerije, dok je dozvolu za četiri istražna prostora dobila tvrtka Vermilion Zagreb Exploration koja je povezana s kanadskom tvrtkom Vermilion Energy.

"Dok EU i napredne zemlje prepoznaju prilike što ranijeg prelaska na društvo i ekonomiju baziranu na niskougljučnom razvoju i obnovljivim izvorima energije, što hrvatske građanke i građani već dugo zahtijevaju. Trenutna Vlada, slično kao i prethodna, za to nema sluha nego nastavlja gurati štetne fosilne projekte, pri tome stvarajući veliki prostor sumnjama u sukob interesa i pogodovanja interesima stranih naftnih kompanija", zaključuju iz Zelene akcije.

 

aem_copy97697.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: nafta, zelena akcija, tomislav karamarko
<
Vezane vijesti