eu_proportion_of_people.pngViše od polovice stanovnika EU moglo bi proizvoditi vlastitu energiju do 2050, pokazalo je novo istraživanje koje su naručile Europska federacija za obnovljivu energiju, Friends of the Earth Europe, Greenpeace i Europska federacija zadruga za obnovljivu energiju.

Istraživanje koje je za nevladine organizacije provela nizozemska konzultantska tvrtka CE Delft, naglašava potencijal projekata obnovljivih izvora energije u vlasništvu građana u EU, gdje bi 264 milijuna građana uključenih u energetske projekte moglo generirati 45 % europskih energetskih potreba do 2050. kao dio demokratiziranog energetskog sustava. 

"Građani već igraju ulogu u projektima obnovljivih izvora energije širom Europe, od čega koristi ima lokalna ekonomija, ali se i stvara javna potpora za energetsku tranziciju. Potencijal uključivanja građana je ogroman, a ovo istraživanje pokazuje da bi ovi projekti trebali i morali biti norma", komentirao je Dirk Vansintjan iz REScoop.eu.

Organizacije su pozvale da se unaprijedi zakonodavni okvir u sklopu paketa o Energetskoj uniji Europske komisije, koji bi štitio i promicao uključivanje građana u energetske projekte. 

"EU bi trebala otvoriti put za napredno razmišljanje, ubrzati energetsko građanstvo, a ne podupirati velika, prljava postrojenja. Vrijeme energetskih dinosaura je završeno", zaključila je Tara Connolly iz Greenpeacea.

eu_breakdown_of_energy_citizens.png

aem_copy23267.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

<
Vezane vijesti