H-Alter
sindikat_biciklista_3.jpegU organizaciji Sindikata bicklista, zagrebački su biciklisti danas ponovno prosvjednom vožnjom ukazali na sustavno zanemarivanje problematike biciklističkog prometa te i dalje katastrofalnog stanja biciklističke infrastrukture u Zagrebu i Hrvatskoj.

U organizaciji Sindikata bicklista, zagrebački su biciklisti danas su ponovno prosvjednom vožnjom ukazali na sustavno zanemarivanje problematike biciklističkog prometa te i dalje katastrofalnog stanja biciklističke infrastrukture u Zagrebu i Hrvatskoj. Više od 600 biciklista okupilo se ispred muzeja Mimara odakle su započeli vožnju gradom pod nazivom "Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi". Prosvjedu su se u znak podrške pridružili i roditelji s djecom, romobilisti i skejteri te dostavljači na biciklima.

"Grad Zagreb se hvali kilometrima pofarbanih biciklističkih staza, a u stvarnosti ni jedna biciklistička staza u gradu nije propisno izvedena! Ni jedna! To nije slučajno. To je sustavno zanemarivanje i diskriminacija ovog oblika prijevoza", izjavila je Tena Šarić iz Sindikata biciklista.

sindikat_biciklista_2.jpeg

Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi stupio je na snagu 2016. godine, kojem je glavna svrha povezati biciklističku infrastrukturu u smislenu i sigurnu mrežu, a rok za prilagodbu istekao je u proljeće ove godine. Iz Sindikata biciklista smatraju kako su se napravili samo djelomični kozmetički pomaci, a ništa po pitanju sigurnosti, kvalitete i povezanosti. Na prosvjedu su pročitali i svoje zahtjeve koje upućuju prema Ministarstvu prometa, Gradu Zagrebu i Ministarstvu unutarnjih poslova. Kao najvažnije istaknuli su zahtjev prema MUP-u da sankcioniraju gradove zbog izgradnje opasne, nepropisne i ilegalne infrastrukture te zbog neprilagodbe navedenom Pravilniku.

Kao najvažniji istaknuli su zahtjev prema MUP-u da sankcioniraju gradove zbog izgradnje opasne, nepropisne i ilegalne infrastrukture.

"Sankcionirajte i vozače automobila za prekršaje privremenog zaustavljanja na biciklističkim trakama i stazama te za oduzimanje prednosti biciklistima. Krenite pojačanao nadzirati ponašanje vozača motornih vozila prema ostalim sudionicima u prometu", zaključila je Tena Šarić te je pozvala i bicikliste na obzirnu vožnju.

Sve zahtjeve uputit će dopisom nadležnim i prozvanim institucijama u nadi da će se na biciklistički promet početi gledati ravnopravno i u skladu sa zakonima i Pravilnikom.

sindikat_biciklista_1.jpeg
<
Vezane vijesti