Foto: M.K.Foto: M.K."Prijedlogom pravilnika o organizaciji Uprava HŽ Putničkog prijevoza ukida 136 radnih mjesta", upozoravaju Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat željezničara Hrvatske.

"Dok se u strateškim dokumentima koje je Uprava HŽ Putničkog prijevoza usvojila zbog uvođenja nove tehnologije predviđa u 2015. godini smanjivanje broja zaposlenih za 59, novim Prijedlogom pravilnika o organizaciji taj broj je više nego udvostručen", upozoravaju Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat željezničara Hrvatske.

Prijedlogom pravilnika o organizaciji ukida se 136 radnih mjesta i to u Zagrebu 35, Vinkovcima 19, Varaždinu 24, Splitu 7, Rijeci 17 i Direkciji 37. Kako je iz već ranije utvrđenog tehnološkog viška ostalo nezbrinuto 18 radnika, radi se o ukupno 154 radna mjesta stalno zaposlenih konduktera, blagajnika, vagonskih otpremnika, vagonskih servisera, nadzorno rasporednih radnika, voditelja putničkih jedinica, nadzornike lokomotiva, instruktora vuče, pregledača vagona itd.

"Uz to Uprava je na dosad održanim sastancima iznosila namjeru otpuštanja dodatnih 56 konduktera zaposlenih na određeno vrijeme. Tako predloženim Pravilnikom Uprava želi otpustiti oko 210 radnika što nije u skladu s odredbama važećih strateških dokumenata: Programa restrukturiranja i Plana poslovanja za 2015. po kojima bi se uz uvođenje nove tehnologije broj zaposlenih u 2015. trebali smanjiti za 59", ističu sindikati koji su se u zajedničkom dopisu Upravi usprotivili namjeri otpuštanja radnika kao jedinom modelu uštede te su upozorili na smanjivanje kvalitete usluge i održivosti tehnološkog procesa rada ukoliko dođe do ovakvog masovnog otpuštanja.

Ključne riječi: Hrvatske željeznice
<
Vezane vijesti