H-Alter
bf8a9317_21e1_4f37_8422_0440dcdc0d9d.jpgNa 11 razbijenih ploča Labrović je "razbio" djela Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića.

Nakon što je u oktobru održao predizborni skup inicijative DNO - desnica novih obećanja, tokom kojeg je dirigirao skupinom mladih Roma koji su kombinirali katoličke crkvene pjesme s ustaškima i izvikivali parole govora mržnje, umjetnik Siniša Labrović osmislio je rad "Razbijanje latinice". Labrović je danas rad postavio u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, neposredno prije početka prijema Srpskog narodnog vijeća, koji se tradicionalno održava povodom proslave pravoslavnog Božića.

SNV-ove goste će dočekati 11 razbijenih ploča, na kojima su na latinici i ćirilici ispisani rečenice i stihovi nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora. Labrović je tako "razbio" djela Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića. Uništene ploče materijalom i dizajnom odgovaraju dvojezičnim i dvopismenim pločama, čije se postavljanje propisuje Zakonom o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u sredinama gdje manjine čine više od 33 posto stanovništva. Postavljanje prvih takvih ploča u Vukovaru 2013. godine izazvalo je protest veterana, koji je uskoro prerastao u protest protiv prava Srba. Sve to rezultiralo je povećanom razinom govora mržnje i promicanja etničke netolerancije koji su još uvijek prisutni u javnom prostoru, kao i odlukom vukovarskog gradskog vijeća o zabrani korištenja ćirilice u tom gradu.

Ključne riječi: Siniša Labrović, ćirilica
<
Vezane vijesti