recitenejajimaizkaveza.jpegHotel Kazbek iz Dubrovnika prva je hrvatska tvrtka koja je javno, na web stranici, obznanila svoju cage-free izjavu.

Udruga Pobjede pozvala je tvrtke da, najkasnije do 2025. godine, u potpunosti prestanu nabavljati jaja koja potječu iz kaveznog uzgoja. Naime, kao članica Open Wing Alliance-a, udruga je sredinom kolovoza pokrenula ljetnu kampanju Recite NE jajima iz kaveza. Diljem Jadrana osvanuli su billboardi i citylight plakati, a od ovoga tjedna i u dnevnim novinama pozivi na izbacivanje kaveznih jaja iz vlastitoga lanca nabave.

Hotel Kazbek iz Dubrovnika prva je hrvatska tvrtka koja je javno, na web stranici, obznanila svoju cage-free izjavu.

"U pregovorima smo s nekoliko hotelskih lanaca te očekujemo i vjerujemo kako će upravo hoteli prvi prepoznati važnost odustajanja od neodrživih i okrutnih praksi u poslovanju 21. stoljeća i kako će upravo ovaj sektor poslovanja, kao naš najprepoznatljiviji izvozni brend, biti predvodnik cage-free trenda u Hrvatskoj", ističu iz udruge.

"Reći NE kavezima u 21. stoljeću postao je nužni trend društveno odgovornih i održivih tvrtki", poručuju iz udrugePobjede.

Kako 64% proizvođača jaja u Hrvatskoj ne koristi kaveze, a samodostatnost je domaće proizvodnje jaja čak 90% - što je bolje od europskog prosjeka, iz udruge Pobjede su veoma optimistični u vezi uspjeha kampanje.

"Odabir višeg standarda zaštite životinja od strane nekog brenda veže vrijednosti poput suosjećanja, pravednosti i održivosti uz imidž koji je poželjan kako bi tvrtka bila uspješna. Kako bi mi, kao pojedinci/ke i kao tvrtke, smanjili/e ekološki otisak i ostavilie u naslijeđe budućim generacijama planetu s kojom će živjeti u simbiozi i suživotu - nužno je danas početi mijenjati neodržive prakse; intenzivni industrijski uzgoj životinja - kakav je kavezni uzgoj u industriji jaja, ima posljedice po čitavu planetu: on uzrokuje 18% emisije stakleničkih plinova i ima izravni utjecaj na onečišćenje pitke vode i tla. Odvojeno gledati na vlastito zdravlje i na zdravlje planete Zemlje, ne uviđati vezu između naših svakodnevnih odabira koje stavljamo pred sebe, na naše tanjure i Zemljinih resursa koje nepovratno crpimo, kratkovidno je i neodrživo. Reći NE kavezima u 21. stoljeću postao je nužni trend društveno odgovornih i održivih tvrtki", zaključuju iz udruge Pobjede. 

Ključne riječi: prava životinja, udruga pobjede
<
Vezane vijesti