Foto: FacebookFoto: FacebookUdruga Eko–Zadar u 2014. godini je u sklopu projekta "Zeleni telefon" zaprimila ukupno 246 prijava, što je 40 prijava više nego 2013. godine.

Zeleni telefon je služba za rješavanje problema zaštite prirode i okoliša. Služi građanima kao servis za prijavljivanje problema i nepravilnosti u okolišu, te za dobivanje informacija vezanih uz okoliš. Projekt je u prošloj godini u potpunosti odrađen volonterski, a provodi se kontinuirano od 2003. godine. Kako kažu iz udruge, Zeleni telefon je među građanima prepoznat kao servis kojemu se mogu obratiti za sva pitanja i probleme u okolišu, a u prilog tome ide činjenica da se broj pristiglih prijava stalno povećava. Svaka prijava je evidentirana i raspoređena u jednu od 13 kategorija koje se odnose na različite probleme.

"Najbrojnije su prijave koje spadaju u kategorije Razno i Otpad. Kao i prošle godine, naše sugrađane najviše smetaju problemi vezani uz otpad, posebice divlja odlagališta otpada koja su, nažalost, veliki ekološki problem u našoj županiji. Prijave koje se odnose na kategoriju razno većinom čine upiti vezani za ekološku poljoprivredu; naši su sugrađani tražili savjete o ekološkom sjemenarstvu, ekološkom uzgoju hrane i distribuciji ekoloških prehrambenih proizvoda na tržište"“, navode iz udruge.

Dodaju kako je bilo i prijava koje su, nažalost, gotovo nerješive ili, nakon opetovanih prijava, i dalje u postupku rješavanja. Iako je telefon i dalje najpopularniji medij za prijavu problema, sve više građana im se obraća putem elektronske pošte ili Facebook stranice.

"U sklopu projekta, tijekom 2014. godine educirali smo i obučili za rad na Zelenom telefonu troje volontera/ki. Ujedno smo educirali i građane o nadležnim institucijama kojima se osobno mogu obratiti u svrhu rješavanja pojedinih okolišnih problema i time povećali aktivno sudjelovanje javnosti u donošenju odluka i zalaganju za zaštitu okoliša, što je i jedan od ciljeva projekta. Bolja informiranost, suradnja i povezanost s lokalnom upravom i institucijama doprinosi učinkovitoj zaštiti okoliša u gradu Zadru i Zadarskoj županiji, a samim time i održivom razvoju", poručuju iz udruge.

Zeleni telefon i u 2015. godini nastavlja s radom, a ako tražite pomoć ili savjet možete im se obratiti putem telefona na broj 072 123 456 ili online putem.

"Pravo na očuvan i zdrav okoliš  jedno je od naših temeljnih prava, a Zeleni telefon je jedan od načina zaštite prirode i rješavanja problema u okolišu“, zaključuju iz udruge Eko-Zadar.

Ključne riječi: okoliš, Eko-Zadar Mjesta: Zadar
<
Vezane vijesti