Foto: Lana Slivar Dominić, HinaFoto: Lana Slivar Dominić, HinaUoči odluke o pokretanju postupka protiv Tomislava Karamarka, GONG poziva Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da zbog kolopleta interesnih povezanosti obitelji Karamarko razmotri je li uopće moguće da navedeni dužnosnik nastavi obavljanje funkcije prvog potpredsjednika Vlade, koji je ujedno predsjednik Vladine Koordinacije za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom, kao i potencijalnu funkciju saborskog zastupnika iz redova vladajućeg HDZ-a.

Iz GONG-a napominju kako su dosad u medijima razotkrivena dva konkretna slučaja problematične interesne povezanosti obitelji Karamarko: prvo, s lobistom MOL-a kojem je u interesu odustajanje RH od arbitraže oko INA-e, te drugo s tvrtkom Migrit solarna energija koju je Finska proglasila paravanom za ruski kapital koji je htio posao izgradnje nuklearke uvjetovan "porijeklom kapitala iz EU".U ovakvim se okolnostima postavlja pitanje može li Tomislav Karamarko uopće nastaviti obnašati funkciju prvog potpredsjednika Vlade, ali i bilo koju drugu dužnosničku funkciju

Među donatorima HDZ-a u posljednjoj kampanji za parlamentarne izbore (Gong.hr), kao i u promotivnoj akciji HDZ-a 2014. godine (Nacional), pojavila se tvrtka Titan nekretnine vlasnice Oksane Dvinskykh. Ona je ujedno i vlasnica tvrtke Migrit energija s temeljnim kapitalom od 21.000 kn, koja se prošlog ljeta pokušala uključiti u 6,5 milijardi eura vrijedan posao izgradnje nuklearne elektrane u Finskoj. Posao je propao jer je u Finskoj prevladao strah od pozadine – netransparentnog ruskog kapitala, no u pozadini su se našli i Tomislav i Ana Karamarko, tada Šarid.

Na web-stranicama Migrit energije, tvrtke osnovane prije Migrit solarne energije, Ana Šarid bila je navedena kao savjetnica za medije (H-alter), dok su finski mediji (MTV) otkrili da su usred odlučivanja o finskom nuklearnom projektu u istom avionu u Helsinki doletjeli Oksana Dvinskykh, Ana Šarid i Tomislav Karamarko, kako je kasnije objasnio, zbog navodnog sudjelovanja na izvjesnom The Northern Light Summit.

Da se Hrvatska treba uključiti u projekt nove mađarske nuklearne elektrane Paks, izjavio je ovih dana HDZ-ov ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, ne spominjudi da tu nuklearku gradi ruski Rosatom koji je, kako se čini iz medija, kao paravan za ulaganje u Finskoj u Hrvatskoj imao tvrtku Migrit solarna energija (T-portal).

Da su slučajevi INA-e, MOL-a, Sanadera, Hernadija i Migrita povezani, te da ruski interesi pokušavaju dominirati Europom dodatno otkriva Novi list: "Mihail Gutsierev, ruski tajkun, jedan od 20 najbogatijih Rusa, suvlasnik Rosnefta, jednog od ruskih naftnih giganata. Koji je svjedočio u postupku protiv Ive Sanadera za primanje mita da bi pogodovao MOL-u u preuzimanju Ine. Gutsierev je tada tvrdio kako spornih 10 milijuna eura , za koje je tužiteljstvo držalo kako je Zsolt Hernadi, čelnik MOL-a, dao Sanaderu koristedi Roberta Ježida za posrednika, nije mađarski novac nego njegov".

Nakon objave članka na T-Portalu koji to povezuje u svibnju 2016. novinarka Oriana Ivkovid Novokmet dobila je otkaz, neprofitnom portalu H-alter, kao i ostalim neprofitnim medijima, odlukom bliskog suradnika Tomislava Karamarka ukinuta mogućnost prijave na javne poticaje u kojima uživa velika većina svih ostalih medija, a u međuvremenu, Novi list je prodan netransparentnom krajnjem vlasniku.S obzirom da Povjerenstvo ima sužene ovlasti, u ovom slučaju ključna je politička odgovornost koja leži na aktualnom vodstvu HDZ-a, njegovim partnerima s kojima tvore vladajuću većinu

GONG upozorava kako navedeni podaci i okolnosti značajno mijenjaju uvjete u kojima se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 21. travnja negativno očitovalo o priopćenju kojim je GONG tražio da se Tomislav Karamarko izuzme od svih utjecaja na donošenje odluka vezanih uz INA-u sve dok se potencijalnim i percipiranim sukobom interesa, koji proizlazi iz njegovih interesnih veza s Josipom Petrovićem, ne bude upravljalo na način koji osigurava povjerenje građana u objektivnost, nepristranost i transparentnost procesa donošenja ključnih političkih odluka.

"Međutim, u ovakvim se okolnostima postavlja pitanje može li Tomislav Karamarko uopće nastaviti obnašati funkciju prvog potpredsjednika Vlade, ali i bilo koju drugu dužnosničku funkciju. S obzirom da Povjerenstvo ima sužene ovlasti, u ovom slučaju ključna je politička odgovornost koja leži na aktualnom vodstvu HDZ-a, njegovim partnerima s kojima tvore vladajuću većinu, kao i premijeru zajedničke Vlade Tihomira Oreškovića. Nedostatak jasnog distanciranja od lobista privatnih interesa i njihovih 'prijateljsko-poslovnih' praksi pojačat će dojam da je korupcijska stigma HDZ-a Ive Sanadera i dalje vrlo živa", zaključuju iz GONG-a.

Ključne riječi: HDZ, tomislav karamarko, sukob interesa
<
Vezane vijesti