H-Alter
pazi_sto_jedes.jpgNa konferenciji za medije danas je predstavljen program manifestacije Pazi što jedeš koja će se održati 7. i 8. studenoga od 10 do 19 sati u pulskom Domu hrvatskih branitelja, a za čiju organizaciju su zaslužni Etnografski muzej Istre i Udruga Istarski eko proizvod.

Ovogodišnje peto izdanje manifestacije bit će ispunjeno stručnim predavanjima, radionicama te ekološkim sajmom. Poseban naglasak stavit će se na fenomen ekoloških solidarnih tržnica, kao iznimnog važnog segmenta gradske ponude.

"Novitet na manifestaciji je zapravo da ćemo obilježiti i Studentski dan, tako da će nulti dan manifestacije biti 6. studenog  kada ćemo na Fakultetu ekonomije i turizma Dr.Mijo Mirković  u dvorani Pula od 14 do 16 sati ponuditi studentima, ali i drugim zainteresiranima, set predavanja na temu tradicijske prehrane, zelenog gospodarstva, ekološkog i održivog razvoja", kazala je voditeljica projekta i kustosica Etnografskog muzeja Istre, Tanja Kocković Zaborski. Dodala je da će prezentacije izložiti studenti koji su upravo na tim temama izradili svoje seminare i specijalističke radove, a da je za kreiranje studentskog programa zaslužna uspješna suradnja sa sveučilišnim profesoricama Kristinom Afrić – Rakitovac i Danijelom Doblanović.

Ovo peto izdanje posebno je i zbog toga što će na sajmenom dijelu manifestacije biti čak 59 certificiranih eko-proizvođača iz Hrvatske i inozemstva, čime ono postaje najveći ekološki sajam u Hrvatskoj. Kako je istaknuo Dorian Siljan, proizvođač OPG-a Eko Siljan i stručni suradnik za sajam ispred Udruge Istarski eko proizvod, "manifestacija postaje prilika za bolju prezentaciju i udruživanje eko-proizvođača iz cijele Hrvatske na jednom mjestu".

Posjetitelje manifestacije očekuje i osam stručnih predavanja na temu tržnica u Hrvatskoj i svijetu, solidarnih ekoloških grupa, a predstavit će se Zajednička poljoprivredna politika Europske unije i Program ruralnog razvoja 2014.-2020.

Megi Kožul, voditeljica radionice Pašta po starinski najavila je besplatne radionice za djecu i odrasle, i naglasila da za sudjelovanje nije potrebno se prethodno najaviti. Ove godine na repertoaru su već tradicionalna radionica Pašta po starinski, radionica sađenja, pripovijedanja, pletenja i  izrade lampiona.

Ključne riječi: proizvodnja hrane, ekologija
<
Vezane vijesti