Foto: Turbina promjenaFoto: Turbina promjena"Osim što će građani preko solarnog punjača moći besplatno puniti svoje male elektroničke uređaje, stablo će služiti i za druženje jer će ispod solarnih panela imati klupe", pojasnili su iz Udruge za lokalni razvoj Turbina promjena.

Solarno stablo odnosno javni solarni punjač mobitela i tableta, prvo u Hrvatskoj, ali i EU, bit će na proljeće postavljeno na Vunskom polju u Karlovcu, javlja Radio Mrežnica.

"Osim što će građani preko solarnog punjača moći besplatno puniti svoje male elektroničke uređaje, stablo će služiti i za druženje jer će ispod solarnih panela imati klupe", pojasnili su iz Udruge za lokalni razvoj Turbina promjena koja provodi ovaj projekt, uz financijsku pomoć Fonda za zaštitu okoliš i energetsku učinkovitost te Grada Karlovca.

Stablo vrijednosti 352 tisuće kuna imat će 16 utičnica te nekoliko utora za USB, a u sebe ima ugrađen i wireless internet pa će služiti i kao besplatni hot spot. Osim stabla, iz udruge su najavili i niz edukativnih programa, sve s ciljem da ljude potaknu da što više koriste obnovljive izvore energije.

Solarna stabla proizvod su tvrtke Strawberry Energy. Do sada su u svijetu postavljena tek dva, jedno u Srbiji, drugo u Bostonu.

Foto: Turbina promjena Foto: Turbina promjena
Ključne riječi: obnovljivi izvori, solarna energija
<
Vezane vijesti