Foto: David BohmannFoto: David BohmannOpadanje automobilskog prometa zabilježeno je u svim dijelovima grada Beča. Pri tom se posebno ističe smanjenje automobilskog prometa u samom centru grada i to za čak 11,2 posto.

Najveće smanjenje automobilskog prometa zabilježeno je u centru Beča. Istovremeno je u protekloj godini ostvaren rekordan broj putnika u sredstvima javnog prijevoza, priopćeno je iz Grada Beča.

Statistički podaci za razdoblje od 2010. do 2015. godine pokazuju da se u Beču promet osobnim automobilima znatno smanjio. Brojači motornih vozila koji su postavljeni na različitim lokacijama diljem Beča zabilježili su smanjenje od čak 6,3 posto.

Opadanje automobilskog prometa zabilježeno je u svim dijelovima grada Beča. Pri tom se posebno ističe smanjenje automobilskog prometa u samom centru grada i to za čak 11,2 posto. Najmanje smanjenje u posljednjih šest godina zabilježeno je na jugu grada (1,6 posto), dok zapadni i istočni dio bilježe smanjenje od 6,7 odnosno 5,6 posto.

Razlog tomu je porast ekološke osviještenost građana, no i napori koje bečka gradska uprava ulaže. Proširenje podzemne željezničke linije U1, povoljne godišnje karte za gradski prijevoz te proširenje mreže biciklističkih staza samo su neke od pozitivnih primjera.

Za razliku od automobilskog prometa, javni je gradski prijevoz u Beču u 2016. godini zabilježio rekordan broj putnika. Sredstva javnog prometa u Beču protekle su godine prevezla ukupno 954,2 milijuna osoba. Od početka ove godine u opticaju je 733.000 godišnjih karata za javni prijevoz, što znači ih je više nego motornih vozila. Prema posljednjim podacima krajem 2015. godine broj registriranih vozila iznosio je naime 685.000.

Ključne riječi: održivi razvoj, održivi promet, Beč
<
Vezane vijesti