H-Alter
Foto: BLOKFoto: BLOKUdruženje KURS iz Beograda, u organizaciji kustoskog kolektiva [BLOK], izradio je mural u tvornici ITAS Prvomajska u Ivancu kako bi se tako uključio u radničku borbu i doprinio njenom osnaživanju.

"Suvremeni je mural dio strategije uljepšavanja i jedan od uspješnijih mehanizama oživljavanja oronulih pročelja kojima se brendira grad, dok je u nekim drugim političkim okolnostima bio način opismenjavanja masa, prevođenja politički i socijalno angažirane poruke u vizualni jezik dostupan i čitak svima", navode iz Bloka te se pitaju može li mural danas izaći iz sfere umjetničko i estetskog i biti dio širih društvenih borbi.

Udruženje KURS, u sklopu UrbanFestivala, na to pitanje odgovara intervencijom na unutarnje zidove tvorničke hale, zamišljenom da bude dio radničke borbe. Riječ je o ivanečkoj tvornici alatnih strojeva (ITAS), ostatku nekadašnjeg metalurškog diva Prvomajska, koja je radničkom borbom uspjela zaustaviti procese rastakanja proizvodnje i zauzeti pogone. Kroz model radničkog dioničarstva, koji i dalje razvijaju, radnici i danas brane tvornicu iznutra.  

"Oslikavanjem murala u tvornici ITAS Prvomajska želimo pružiti podršku radničkom organiziranju i borbi koja se odupire tržišnoj logici i interesima krupnog kapitala. Na ovaj način želimo se uključiti u radničku borbu i doprinijeti njenom širenju i jačanju. Ova intervencija nije romantizacija borbe radnika ITAS-a, već postaje njen dio!, objašnjavaju iz KURS-a.

Kako kažu, odluka o pozicioniranju murala unutar tvornice proizašla je iz želje da se obrate radnicima, sadržajem koji u prvi plan stavlja radnički kolektiv i radničko upravljanje te da svim posjetiocima tvornice mural jasno govori: "ITAS, to su radnici".

"U širem smislu, mural u tvornici ITAS reprezentira neminovnost borbe za razvoj  progresivnih modela upravljanja od strane radničkih kolektiva, i ta borba nije samo u tvornicama, ona mora prijeći i na druge sfere društva pa tako i na polje kulture i umjetnosti, koje ne može graditi održivu materijalnu bazu bez industrijske proizvodnje i promišljanja novih modela rada“, zaključuju iz KURS-a.

Mural su izradili Miloš Miletić i  Mirjana Radovanović iz KURS-a uz kustosice Ivanu Hanaček i Anu Kutlešu.

Ključne riječi: radnička prava, radnička borba, BLOK
<
Vezane vijesti