H-Alter
Foto: PNGFoto: PNGRezultati istraživanja GfK pokazali su da se 77% stanovnika Savice protivi gradnji crkve u parku. Posebno je naglašeno da 72% ispitanika katoličke vjeroispovijesti dijeli isti stav.

U petak je u prostorijama Mjesnog odbora Trnjanska Savica u Zagrebu održana tribina Pravo na kvart. Na tribini u organizaciji Prava na grad u suradnji s inicijativom Čuvamo naš park predstavljeni su rezultati nedavno provedenog istraživanja javnog mnijenja stanovnika Savice o gradnji crkve u parku. Oko 60 stanovnika Savice ispunilo je prostor mjesnog odbora i aktivno sudjelovalo u raspravi. Govorili su Rene Lisac, predsjednik Društva arhitekata Zagreb, Tamara Kraus, GfK - Centar za istraživanje tržišta i Nevenka Trumbetaš Bakić, predstavnica inicijative Čuvamo naš park, a moderirala je Iva Marčetić iz Prava na grad.

Rezultati istraživanja GfK, koje je ukratko predstavila Tamara Kraus, pokazali su da se 77% stanovnika Savice protivi gradnji crkve u parku. Posebno je naglasila da 72% ispitanika katoličke vjeroispovijesti dijeli isti stav. Istovremeno čak 84% ispitanika podržava gradnju crkve na nekoj drugoj lokaciji.

N. Trumbetaš Bakić: "Ako se okupimo i djelujemo zajedno možemo zaustaviti samovolju gradske vlasti."

Kako je istaknula Nevenka Trumbetaš Bakić, ovakvi rezultati jasno pokazuju da oko gradnje crkve u parku među građanima ne postoji nikakav sukob. "Riječ je o manipulaciji koju je gradska vlast uporno pokušavala plasirati, a ovim je demantirana. Jasno je da ono što zagovara Inicijativa predstavlja zajednički interes cijelog kvarta. Stanovnici Savice žele očuvati park i žele crkvu, ali na drugoj lokaciji", navela je, dodavši da kao građani moramo pojačati pritisak i zahtijevati stvarno sudjelovanje u odlukama o našim javnim i zajedničkim prostorima. "Ako se okupimo i djelujemo zajedno možemo zaustaviti samovolju gradske vlasti. Kakva god ona bila, morat će nas slušati", zaključila je.

Rene Lisac iz Društva arhitekata Zagreba naglasio je kako je za Zagreb ključno da postoji razumijevanje i dijalog između građana, struke i gradske uprave. "Sudjelovanje građana u odlukama o njihovoj neposrednoj okolini postalo je standard u mnogim europskim gradovima, rekao je, zaključivši kako slučaj gradnje crkve na Savici pokazuje da u Zagrebu to nažalost nije slučaj."

Na upite građana o tome kako je moguće da neki arhitekti i urbanisti izrađuju projekte koje sama struka ocjenjuje neprihvatljivima, Lisac je komentirao kako je arhitektonska struka u vrlo nepovoljnom položaju i kako smo došli do toga da iza zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana više ne stoje niti struka niti znanje. "Tako je danas moguće da se izvede projekt koji je u skladu sa svim zakonima i GUP-om, a koji je u potpunosti društveno neprihvatljiv", dodao je. "Inicijative građana poput ove na Savici pokazuju da je došlo vrijeme da se takva klima promijeni", zaključio je Rene Lisac.

Kako je u raspravi istaknuo jedan od sudionika, crkve se grade zbog potrebe ljudi, pa ljude treba i pitati gdje žele crkvu. Istraživanje nam jasno govori da je ne žele u parku.

Ključne riječi: Park na Savici, Savica
<
Vezane vijesti