H-Alter
Foto: Inicijativa DobrodošliFoto: Inicijativa Dobrodošli"Prošlo je dva tjedna od objavljivanja fotografija koje pokazuju fizičko označavanje izbjeglica narančastim sprejem, a MUP još uvijek nije pokrenuo istragu. MUP mora preuzeti odgovornost, zahtijevamo istrage", poručile su aktivistkinje CMS-a i Inicijative Dobrodošli današnjom akcijom ispred MUP-a u Zagrebu. U posljednje četiri godine vidjeli smo na tisuće svjedočanstva o mučenju od strane hrvatske policije, i niti jednu učinkovitu istragu.

Oganizacije koje se zalažu za zaštitu ljudskih prava izbjeglica traže da MUP preuzme odgovornost i krene provoditi učinkovite i kvalitetne unutarnje istrage te ne sputavaju nezavisne istrage. U posljednje četiri godine vidjeli smo na tisuće svjedočanstva o mučenju od strane hrvatske policije, i niti jednu učinkovitu istragu.

"Nakon nepotpunog odgovora MUP-a, prošlog tjedna smo ponovili upit o nehumanom i nezakonitom postupanju prema izbjeglicama. Odgovor još nismo dobili, ali očekujemo od MUP-a da izloži rezultate učinkovite unutarnje istrage, umjesto očajničkih napora blaćenja rada medija i organizacija koje izvještavaju o okrutnosti nad izbjeglicama", rekla je na današnjoj akciji Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

"Nasilje dobija nove oblike, postajući sve okrutnije. I tako će ostati sve dok građani i građanke u Hrvatskoj ne smognu snage da glasnije kažu dosta. Ima tu nevladinih udruga koje govore, pojedinaca, ali treba još. Malo je to. Inače će se palice okrenuti na građane i građanke Hrvatske. Ako se to već i ne dešava. To smo već trebali naučiti kroz historiju. Za sada, tišina koja dolazi od većeg dijela civilnog društva u Hrvatskoj plaši jednako koliko i nasilje na granici", poručila je u nedavnom razgovoru za H-Alter novinarka i aktivistkinja Nidžara Ahmetašević.

“Na svima nama je da pokažemo humanost, spriječimo daljnja mučenja i nasilje te umjesto poricanja odgovornosti, zahtijevamo istrage”, zaključile su na današnjoj akciji aktivistkinje. 

<
Vezane vijesti